🕝 2 minuter
Rawa Majid erbjöds stora summor för mord på ledarna
Publicerad 27 oktober 2023 10:00
Uppdaterad 8 november 2023 11:04

Foto: Alexander Isa/Polisen

I den omfattande rättegång efter mordet på 41-åring förra året står totalt 13 personer åtalade. Enligt polisen misstänks vissa en dem ha försökt att ta hjälp av kurdiska räven för att mörda tre personer från Ronnafalangen.

En person åtalas som skytt, två som medgärningsmän alternativt medhjälpare, och en tredje åtalas för grovt skyddande av brottsling samt grovt vapenbrott. De övriga nio åtalas för grovt skyddande av brottsling och/eller underlåtenhet att avslöja mord.

41-åringen tros ha mördats av misstag, där den egentliga måltavlan misstänks vara en ung 19-åring från Ronnafalangen, som befann sig i närheten av Ronnaskolan när dödsskjutningen ägde rum.

– Motivet tros vara hämnd för en dödskjutning som ägde rum dagen före, säger kammaråklagare Markus Hankkio. Mordet är av allt att döma ett i raden av alla s.k. felskjutningar, där skytten tagit fel på person, säger kammaråklagare Markus Hankkio.

Elcykeln som misstänks ha använts vid mordet den 1 oktober 2022.

I åtalet framkommer det information om att en av de misstänkta, en man bosatt i Linköping, försökte beställa ett mord på tre ledande medlemmar i Ronnafalangen i november förra året. Detta inträffade nästan två månader efter dödsskjutningen i Ronna den 1 oktober. I ljudinspelningar som polisen har samlat in som bevis, kan man höra mannen från Linköping kommunicera med en individ som polisen misstänker vara ledaren för Foxtrotnätverket, Rawa Majid, som också är känd som den så kallade Kurdiska räven. Enligt uppgifter erbjuds Foxtrotnätverkets ledare 300.000 kronor för varje mord.

En av personerna som mannen försökte beställa ett mord på är en 28-årig ledargestalt som för närvarande sitter frihetsberövad i Portugal. Han är misstänkt för mordet på modellen Tiago Danu, vilket inträffade den 27 november 2022 i staden Setúbal i södra Portugal.

Totalt åtalas 13 personer för inblandning i mordet på 41-åringen den 1 oktober. Den misstänkta skytten var vid gripandet 17 år, men polisen misstänker att han är äldre än vad han utger sig för att vara. Just nu genomför polisen en åldersbestämning, och om det stämmer överens med hans tidigare påstådda ålder kan påföljden bli betydligt strängare.

Dela artikeln