Debatt
🕝 2 minuter
"Rätt att kritisera Rosenberg - Kommunen bör granskas"
Publicerad 23 augusti 2023 13:28
Uppdaterad 1 maj 2024 15:02
Detta är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Arkivbild: Shamash Oyal.

Eloge till Moderaternas Ungdomsförbund, MUF, som skarpt kritiserar sin ledning. Till skillnad från er partiledare, Alexander Rosenberg, står ni rakryggade och talar det Södertälje vill och behöver höra.

Inom Moderata Ungdomsförbundet i Södertälje finns det en frustration och besvikelse över Moderaternas beslut att inte agera när fritidsgården i Ronna kommer att kosta skattebetalarna 100 miljoner kronor. Denna frustration finns även hos väljarna och den är helt befogad.

I en kritisk insändare till Telgenytt tar MUF:s ordförande Daniel Eilert upp en mycket viktig punkt: Att en enda aktör kan få så stort inflytande över ett så omfattande projekt måste granskas – och dessutom noggrant.

”Våra röster är inte att räkna med i valet 2026”

Moderaterna fick nästan 19 procent av rösterna i valet 2022, vilket motsvarar över 9000 röster. Hur många av dessa som faktiskt uppskattade ett samarbete med Socialdemokraterna vill jag inte spekulera i, men så blev det nu.

Vi moderater tänkte att nu kanske det blir ”ordning och reda” i stadshuset och att Rosenberg skulle slå näven i bordet när saker och ting inte står rätt till. Men icke sa Nicke, istället har Rosenberg gått i ide som en mätt björn som har roffat åt sig färsk fisk från sjön under en god säsong. Vi är besvikna på dig, Rosenberg, och våra röster är inte att räkna med i valet 2026.

Istället kliver ynglingen Daniel Eilert fram och kräver att herr Rosenberg agerar. Vi har tidigare tagit del av tydliga fakta om hur kommunledningen begår oegentligheter, där de säljer fastigheter till utvalda aktörer och riktar upphandlingar så att enbart specifika aktörer ska kunna få kontrakt. När saker genomförs på detta felaktiga sätt bör det granskas, och helst bör det göras av en oberoende aktör som inte lyder under kommunledningen.

Moderata Ungdomsförbundet i Södertälje kräver att Rosenberg och partiet granskar upphandlingen av fritidsgården i Ronna. Illustration: Södertälje kommun.

”Den totala kostnaden består till cirka 30 % av material och resten av andra faktorer som projektering och genomförande. Ändå hamnar priset på omkring 83 000 kr per kvadratmeter – en siffra som inte rimmar väl med verkligheten.” Det skriver Daniel Eilert, MUF:s ordförande i Södertälje.

Skanska fakturerar Södertälje kommun 100 miljoner kronor, varav 70 miljoner är kostnader för bland annat projektering och genomförande. Det är en sanslöst hög kostnad och att en enda aktör ges möjligheten att lämna anbud är problematiskt. Det bör, precis som Moderaternas Ungdomsförbund i Södertälje skriver, ”granskas noggrant”.

”Det borde vara en självklarhet att Rosenberg nyttjar sin ledande ställning”

Det är just detta som Eilert kräver av Rosenberg. Det borde vara en självklarhet att Rosenberg nyttjar sin ledande ställning och ser till att allt går rätt till, men istället har han tagit långa steg tillbaka och låter cirkusen fortsätta precis som tidigare.

Att Rosenberg dessutom helt enkelt ignorerar deras insändare visar hur lite han bryr sig. Kanske är det så att han uppmanas att inte svara av någon med en starkare röst. I så fall ger han en glimt av hur en ledande marionettdocka fungerar i praktiken.

Till dig, Daniel Eilert, vill jag säga: Du har väljarnas stöd. Fortsätt din kamp och en vacker dag kanske våra röster vänder tillbaka till en partiledare som ”agerar ansvarsfullt”.

Varma hälsningar, HB

Läs även: – Realistpartiert: – Fritidsgården behöver inte kosta 100 miljoner

Dela artikeln