Uppdaterad 11 oktober 2024 14:35
Allt fler barn och unga utnyttjas och rekryteras till kriminella nätverk. Nu intensifierar Södertäljepolisen arbetet för att motverka nyrekrytering med fokus på ökad dialog med föräldrar och vårdnadshavare.
I Södertälje har rekryteringen av barn och ungdomar till kriminella nätverk pågått under lång tid. Rekryteringen sker i alla delar av samhället. Det kan börja med små tjänster för äldre kriminella, som att förvara vapen eller narkotika, och snabbt leda till allvarligare brott.
Polisen har upptäckt fall där barn tvingas, luras eller lockas till att förvara kriminellas vapen i sina hem. Nu vill polisen understryka vikten av att föräldrar och vårdnadshavare är extra vaksamma.
- Vi ser hur äldre kriminella utnyttjar unga, både killar och tjejer för att förvara vapen, ammunition och narkotika. Det är en mycket allvarlig situation som utsätter unga för stora risker att rekryteras in i kriminalitet eller utsättas för våld och hot. Polisen gör nu en insats för att uppmärksamma föräldrar på problemet och ge stöd med förslag på åtgärder, säger Kristoffer Olofsson, biträdande lokalpolisområdeschef i Södertälje.
För att förebygga detta arbetar polisen aktivt med information och dialog. Under hösten genomförs en rad insatser som inkluderar dörrknackning, besök hos föreningar och skolor, samt särskilda möten med föräldrar och vårdnadshavare. Syftet är att skapa medvetenhet och erbjuda stöd.
Kriminella nätverk utnyttjar systematiskt unga genom att locka med status och pengar, vilket kan leda till att barn dras djupare in i kriminalitet. Genom möten och informationsmaterial, som exempelvis "Gängsnacket", vill polisen förhindra detta och ge familjerna verktyg att agera.
Polisen uppmanar också de som hittar vapen eller narkotika i sina hem att omedelbart kontakta myndigheterna – anonymt om så önskas. Samarbete mellan föräldrar, socialtjänst och polis ses som en avgörande faktor för att stoppa gängens framfart.
– Vi har alla har samma mål i det här arbetet och det är att alla barn och ungdomar ska må bra och inte hamna i kriminalitet, säger Kristoffer Olofsson.