🕝 1 minuter
Polisanställd misstänks för dataintrång - Får behålla jobbet
Publicerad 29 juni 2022 07:00
Uppdaterad 29 juni 2022 10:26

Foto: Alex Ataseven.

En polisanställds i Södertälje misstänks för dataintrång efter att olovligen sökt information efter ett registeringsnummer i Polismyndighetens IT-system MPMF.

Men Polismyndighetens personalansvarsnämnd meddelar att den anställde kommer att få behålla jobbet, trots en fällande dom.

Polismyndighetens IT-system, MPMF, ger tillgång till information i olika databaser och är avsedd att användas i arbetsrelaterat syfte.

Enligt en stämningsansökan har en polisanställd, på uppmaning av en kollega, sökt på dennes bil i polisens register för att kontrollera om den var i bra skick inför ett verkstadsbesök.

Att olovligen använda sig av polisens IT-system MPMF i ärenden som inte är arbetsrelaterade betraktas som dataintrång. Det anser Särskilda åklagarkammaren, som utreder brott av anställda inom polisen.

Enligt Jim Westerberg, som är chefsåklagare på Särskilda åklagarkammaren, behöver Polismyndigheten strama upp hur poliser använder mobilen och IT-systemet för att slå i de polisiära registren, skriver Polistidningen.

– Vi har sett exempel på att poliser verkar slå i mPMF som om det vore Twitter eller Facebook. Man slår ofta och mycket och hävdar att det är arbetsrelaterat. Gör man något arbetsrelaterat, alltså en tjänsteåtgärd, då kan frågan lyftas om man inte har trätt i tjänst. Då bör man, enligt min uppfattning, någonstans dokumentera att man har gått in i tjänst och gör ett arbete, säger han till tidningen.

Dela artikeln