🕝 1 minuter
Polis från Nykvarn knivhögg sin fru - Får stor ersättning
Publicerad 21 juli 2023 17:19
Uppdaterad 21 juli 2023 17:20

Arkvibild.

En polisman från Nykvarn knivhögg sin fru ett flertal gånger, men senare friades från mordförsök. Nu har mannen beviljats 193.000 kronor i ersättning för lidande och förlorad arbetsförtjänsten under tiden han satt frihetsberövad.

Den 14 juni sommaren 2022 utsattes en kvinna för mordförsök av sin man i deras gemensamma bostad i Nykvarn. Den misstänkte, en polisman i 55-års ålder, angrep kvinnan med en filékniv och högg henne ett flertal gånger.

I rättegången framfördes att Nykvarnsbon drabbades av en tillfällig sinnesförvirring och inte förstod att han angrep sin fru. Attacken genomfördes under en psykos där mannen trodde att hustrun var en utländsk soldat som ville familjen illa. Hon knivhöggs ett tiotal gånger innan hon lyckades fly från mannen. Händelsen ska även ha skett när parets gemensamma barn befann sig i bostaden.

Efter en överläggning bedömde Tingsrätten att polismannen, som under en längre tid varit påtagligt påverkad av sin sjukdom och medicinering, saknade uppsåt. Han stod åtalad för mordförsök samt grovt barnfridsbrott, men friades i oktober 2022 helt från misstankarna.

Under tiden som processen pågick var polismannen frihetsberövad från den 14 juni till den 5 oktober 2022. Efter att ha lämnat in en ansökan till Justitiekanslern, begärde mannen ersättning för sitt lidande och den förlorade arbetsförtjänsten. Nu har han blivit beviljad totalt 193 099 kronor.

Läs även: – Polisman knivhögg sin fru – Frias helt från misstankarna

(Annonslänk)

Dela artikeln