Företag i fokus:

SENASTE NYTT: Polisman knivhögg sin fru – Frias helt från misstankarna

Alex Ataseven Polisbild

Arkivbild.

Polismannen som stod åtalad för mordförsök på sin fru frias helt från misstankarna. Detta enligt ett beslut från Södertälje tingsrätt som meddelades under måndagen.

Den 14 juni tidigare i år utsattes en kvinna för mordförsök av sin man i deras gemensamma bostad i Nykvarn. Den misstänkte, en polisman i 55-års åldern, våldförde sig mot sin fru och knivhögg henne ett flertal gånger.

I ett av rummen i bostaden ska bråk ha uppstått, varpå polismannen greppade tag i en kniv gick till angrepp mot kvinnan. Händelsen ska även ha skett när parets gemensamma barn befann sig i bostaden.

Kvinnan fördes till sjukhus för vård och överlevde det misstänkta mordförsöket.

Polismannen greps och åtalades för mordförsök, men nekade till det misstänkta brottet. Enligt polismannens advokat, Peter Ataseven, drabbats han av en tillfällig sinnesförvirring och inte förstod att han angrep sin fru.

Tingsrättens bedömning är att polismannen, som under en längre tid varit påtaglig påverkad av sin sjukdom och medicinering, saknat uppsåt. Nu beslutar Södertälje tingsrätt att fria honom helt från åtalspunkterna.

Polismannen stod åtalad för mordförsök och grovt barnfrisbrott, men friades under måndagen helt från misstankarna.

Läs även: – Efter mordförsöket – Polisman riskerar att få sparken

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 oktober 2022 13:16
Senast uppdaterad: 21 juli 2023 15:05

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors