🕝 1 minuter
Person avslöjas - Var skriven på annan adress för att få bidrag
Publicerad 18 december 2022 18:12
Uppdaterad 18 december 2022 19:16

 Bild:Foto: Creative Commons.

En person har fått för mycket i stöd av Försäkringskassan och krävs nu tillbaka på 100-tusentals kronor. Detta efter att personenen lämnat uppgifter som visat sig inte stämma.

I Södertälje arbetar en specialistgrupp som bland annat ska bekämpa och avslöja fejkade skilsmässor och andra bidragsfusk. Genom projektet ”Gökungen” samverkar myndigheter och polis för att upptäckt fusk som ska leda till förundersökning och eventuellt åtal.

Efter en utredning från Försäkringskassan visade det sig att en personen, som fått bostadsbidrag för att vara ensamstående, bott tillsammans med sin partner och deras gemensam barn.

Personen har felaktigt uppgett sig bo på en annan adress och levt separat, men enligt utredning framkommer det helt andra uppgifter. Bland annat spenderade paret tid tillsammans som en familj i gemensam bostad, något som myndigheten har bildunderlag på, samt att paret planerade en gemensam resa ihop.

Enligt Försäkringskassa är personen skyldig att lämna in korrekta uppgifter eller anmäla ändrade förhållanden efter beslut om bostadsbidrag. Något som uteblivit enligt Försäkringskassan.

Av den anledningen anser myndigheten att personen inte varit berättigad till stödet som betalats ut under tre år – ett totalbelopp på 354 124 kronor.

Nu kräver Försäkringskassan att hela beloppet ska betalas tillbaka senast den 30 december 2022. Vid sen inbetalning väntar en dröjsmålsränta 8,5 procent.

Läs även: – Nu ska fejkade skilsmässor avslöjas i Södertälje

Dela artikeln