🕝 2 minuter
NY RAPPORT: Södertäljes företagare har landets sämsta förutsättningar
Publicerad 12 november 2024 12:43
Uppdaterad 12 november 2024 21:21

Södertälje rankas som en av landets sämsta kommuner för småföretagande, enligt årets Småföretagarindex från Småföretagarnas Riksförbund. Trots en marginell förbättring från förra året är rankas Södertälje bland de sämsta i hela Stockholms län.

Årets Småföretagarindex, en årlig kartläggning från Småföretagarnas Riksförbund, visar att Södertälje är en av de kommuner i Sverige där små och medelstora företag har sämst förutsättningar. Södertälje rankas på plats 250 av totalt 290 kommuner, en förbättring med 22 placeringar sedan förra året, men möjligheterna för företag att överleva och växa är fortfarande begränsade jämfört med många andra delar av landet.

- Småföretagen spelar en viktig roll för den kommunala ekonomin. De skapar jobb, bidrar till den lokala näringslivsutvecklingen och tillhandahåller efterfrågade produkter och tjänster såväl lokalt som på andra marknader och vårt Småföretagarindex visar hur förutsättningarna ser ut mellan olika kommuntyper och vilka konsekvenser det innebär, säger förbundsordförande Johan Landehag.

Syftet med Småföretagarindex är att belysa förutsättningarna för småföretagande i Sveriges kommuner, snarare än att betygsätta kommunernas verksamhet. Rapporten, som bygger på offentlig statistik, analyserar nio olika dimensioner av företagande för att skapa en helhetsbild av villkoren i varje kommun. Denna analys ger ett värdefullt underlag för företagare, kommuner och beslutsfattare som vill identifiera områden för förbättring.

Södertälje presterar svagt inom flera områden
I analysen presterar Södertälje sämre än genomsnittet inom sex av de nio granskade dimensionerna, med särskilt låga resultat för den kommunala näringspolitiken, tillgången till kapital och överlevnadsgraden bland nya företag. Samtidigt framstår kommunens demografi, välfärdsåtaganden och skolsystem som styrkor som kan gynna företagsklimatet på lång sikt.

I Stockholms län har Täby kommun de bästa förutsättningarna för småföretagare och placerar sig på fjärde plats nationellt. Södertälje, däremot, hamnar längst ned i länet och rankas sämst av samtliga Stockholmskommuner. Bland grannkommunerna i Södertäljes närhet ligger Nykvarn bäst till på plats 35, följt av Botkyrka, Salem, Gnesta och Trosa, som alla rankas högre än Södertälje.

Nyligen meddelade H&M att de lämnar Södertälje efter flera decennier i stadskärnan. Foto: Alexander Isa

Småföretagarindex visar att de kommuner som lyckas bäst i företagsrankingen ofta är landsbygdskommuner med en stark turismsektor, mindre städer eller större städer. I år toppas listan av Kungsbacka kommun i Halland, följt av Varberg och Ydre. Samtidigt bekräftar rapporten en tydlig trend: storstadskommunerna ligger inte längre självklart i topp när det gäller företagsklimat. På topplistan finns kommuner av olika typer – från storstäder och turistkommuner till regioner med stark tillväxt.

Kommuner som lyckas skapa goda förutsättningar för småföretagande visar också bättre ekonomiska resultat. De 50 högst rankade kommunerna har i genomsnitt 3,8 procentenheter lägre arbetslöshet än de 50 sämst rankade kommunerna, vilket visar på småföretagandets betydelse för den lokala ekonomin.

- Det måste bli tryggare, enklare och mer lönsamt att driva företag i Sverige. Mycket hänger på att regeringen och politiken agerar, säger Johan Landehag, Småföretagarnas Riksförbund.

Södertälje, som enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) definieras som en större stad, har sämre förutsättningar för småföretag än majoriteten av kommuner i samma kategori. Bland de 21 större städerna rankas Södertälje på 18 plats, vilket pekar på behovet av förbättringar för att stötta det lokala näringslivet och bidra till en mer gynnsam företagsmiljö.

Läs även: - "KRÖNIKA: Kommunens mål för stadskärnan är oroväckande"

Dela artikeln