Uppdaterad 25 september 2024 12:33
Södertälje fortsätter att kämpa med ett svagt företagsklimat. Enligt Svenskt Näringslivs årliga ranking hamnar kommunen på plats 240 av Sveriges 290 kommuner i den senaste mätningen.
Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet visar att Södertälje kommun fortsatt ligger i botten när det gäller företagarnas förutsättningar och möjligheter att verka och växa.
I årets mätning placerar sig Södertälje på plats 240 av totalt 290 kommuner, jämfört med förra årets då kommunen hamnade på plats 241 plats. Resultaten är de sämsta placeringen som kommunen haft sedan mätningarna började, och det understryker en negativ trend för företagsklimatet i Södertälje.
- Vår ranking visar att det finns ett missnöje bland företagen i Södertälje, sade Olle Karstorp, regionchef Stockholm, Svenskt Näringsliv, i fjol.
I jämförelse med andra kommuner i Stockholms län hamnar Södertälje långt efter. Solna toppar listan inom länet och rankas som nummer 5 i landet. Vallentuna kommun står för den största förbättringen i länet och har klättrat från plats 102 till 39 i årets ranking.
Södertälje hamnar långt ner inom flera områden i rankingen. Framför allt är företagens utsatthet för brott ett större problem här än i någon annan kommun, men företagsklimatet hamnar i botten även på grund av flera andra aspekter, enligt Svenskt Näringslivs regionchef.
- Södertälje rankas lågt på flera av rankingens delar. Även kommunens information till företagen och kommunens service och bemötande är sänken i rankingen, säger regionchefen Olle Karstorp.
I den nationella rankingen fortsätter Vårgårda kommun i Västra Götaland att hålla förstaplatsen för fjärde året i rad, följt av Trosa och Burlöv.
- Ett tydligt politiskt ledarskap som prioriterar näringslivsfrågorna, ett långsiktigt systematiskt arbete med myndighetsutövningen och en strukturerad modell för dialog med företagen är framgångsfaktorer som vi ser i de främsta kommunerna, säger Olle Karstorp.
Svenskt Näringslivs rapport belyser vikten av ett gott företagsklimat för jobbtillväxt. Resultaten visar att när kommunerna engagerar sig och satsar på att förbättra klimatet för företag, skapas bättre förutsättningar för fler arbetstillfällen.
- Kommuner som aktivt förbättrar sitt företagsklimat kan se en jobbtillväxt, säger Jens Hedström, chef för Region och Marknad på Svenskt Näringsliv.
Hösten 2023 invigdes en ny nämnd i Södertälje med fokus på att förbättra näringslivsklimatet. Målet är att stötta invånarna till självständig försörjning och samtidigt stärka näringslivets förutsättningar i kommunen.
Läs även: Ny nämnd invigd med fokus på att förbättra näringslivsklimatet