🕝 2 minuter
Nu kan du ladda upp ditt digitala ID-kort i mobilen
Publicerad 20 juni 2023 12:13
Uppdaterad 20 juni 2023 12:13

Pressbild: BankID

Nu har BankID lanserat släppt sitt stöd för digitala ID-kort i mobilen. Inom loppet av fem timmar efter lanseringen hade 75 000 personer registrerat sig för den nya tjänsten, enligt Sveriges Radio.

– Vi vill erbjuda smidig och framför allt säker identifiering i fysisk miljö. Det är ett logiskt steg i utvecklingen att förenkla vardagen ytterligare för våra användare, säger Petter Dahl, e-legitimationsexpert på Bank-id, i pressmeddelandet.

För att aktivera det digitala ID-kortet krävs ett giltigt pass eller nationellt ID-kort som skannas med hjälp av en mobiltelefon. ID-kortet i mobilen har samma porträttbild och giltighetstid som de fysiska ID-korten, men var det digitala ID-kortet gäller är inte helt kartlagt. Dock har Postnord och DHL bekräftats att de kommer acceptera BankID:s digitala ID-kort samt att de fungerar som legitimering om man stoppad eller uppmanad av polisen, men accepteras inte vid ansökan eller utlämning av pass.

Den digitala legitimationen är långt ifrån likvärdig med en fysisk legitimation.

För att kunna avläsa QR-koder och digitala ID-kort behöver företag och myndigheter ett avtal med BankID. Detta kan orsaka problem vid restaurangbesök eller andra nöjesaktiviteter som kräver identifikation, om man enbart förlitar sig på BankIDs digitala legitimation.

– Företag och myndigheter väljer om och när de vill acceptera det digitiala ID-kortet. Vi hoppas och tror att många kommer vilja göra det, skriver Bank ID.

Ett exempel på ett företag som för närvarande inte accepterar digital legitimation är Systembolaget. På deras hemsida framgår det att de anser att användningen av e-legitimationer är en relativt oprövad marknad.

– Systembolaget behöver såklart följa med i utvecklingen och vi undersöker därför om eller på vilket sätt vi kan erbjuda våra kunder möjligheten att legitimera sig med dessa samtidigt som vi behöver fortsätta att säkerställa en efterlevnad av våra försäljningsregler, skriver Systembolaget på sin hemsida.

(Annonslänk)

Dela artikeln