🕝 2 minuter
Nu inleds arbetet med att rusta upp parken intill kanalen
Publicerad 7 november 2023 16:41
Uppdaterad 7 november 2023 16:52

Bild/Illustration: Södertälje kommun

Tobaksparken i Bergvik står inför en förvandling. Uppfräschningar av parkområdet, som beräknas vara färdigställda sommaren 2024, lovar en mer inbjudande och tillgänglig plats för alla åldrar.

Bergviksparken, välkänd för sitt läge vid kanalens kant, står inför en omgestaltning. I synnerhet kommer barnens lekplats att se en omfattande uppdatering med nya lekredskap som gungor, karuseller, en sandlåda samt klätterställningar med tillhörande rutschkanor och vippbrädor.

– Tobaksparken har idag en lekplats som har behov av att rustas upp och i ombyggnaden kommer vi att göra lekplatsen lite större än idag. Vi har valt att anpassa oss till den ganska klassiska miljön, så lekplatsen passar in i den gröna och lummiga parken. Det finns idag en stor trädallé där vi ska sätta fler träd, säger Sylvia Rodebäck, parkplanerare på Samhällsbyggnadskontoret.

Bild: Södertälje kommun

Men det är inte bara leken som får ett lyft. Parkens möbler kommer att förnyas med fler sittplatser och bord, och en ökad tillgänglighetsanpassning är tänkt att välkomna besökare från alla håll. Dessutom ska ny, innovativ belysning installeras, däribland ljusskulpturer som föreställer ekollon, vilket tillför ett estetiskt och funktionellt värde till parkmiljön.

I förberedelse för denna förnyelse har under de två föregående åren en öppning av parkens ytor skett genom röjning av buskage och avlägsnande av skadade träd, vilket inte enbart förbättrar estetiken utan även säkerheten och synen mot kanalens vatten.

Med start i slutet på 2023 kommer den förnyade lekplatsen ta form och om allt fortskrider enligt plan ska Tobaksparken stå redo att välkomna besökare till sin fulla potential sommaren 2024.

Läs även: – Så kan nya lekplatsen på Slussholmen se ut

Illustration: Södertälje kommun

Dela artikeln