🕝 1 minuter
Nu blir det enklare för män i Södertäljes att delta i screening
Publicerad 25 mars 2023 05:00
Uppdaterad 25 mars 2023 01:07

Foto: Pxhere

Screening är en undersökning för att hitta förstadier eller tidiga tecken på sjukdom innan symtom uppstår. Detta kan öka chansen att sätta in rätt behandling i tid och öka möjligheten till framgångsrik behandling – exempelvis vid cancer.

I Sverige erbjuds alla män över 65 år en ultraljudsundersökning för att upptäcka pulsåderbråck i buken. Nu blir det enklare för Södertäljes män att delta i screening. Tidigare var de tvungna att åka till Stockholm för att undersökas, men Hjärt & Kärlcentrum i Södertälje erbjuder nu ultraljudsundersökningar för cirka 600 män om året.

I Södertälje kommun deltar endast 63 procent av de kallade männen i screeningprogrammet jämfört med regionsgenomsnittet på 77 procent.

För att öka tillgängligheten infördes förra året QR-koder på kallelserna som leder till översättningar på mobiltelefonens inställda språk. Översättningar finns till arabiska, somaliska, polska, thailändska, sorani/kurdiska, tigrinja, persiska och engelska.

– Vi hoppas att den förbättrade tillgängligheten med ett närmare mottagningsalternativ ska få fler att delta i screeningen. När en ny ultraljudmottaggning öppnade i länets nordligaste kommun Norrtälje 2019, sågs en deltagarökning på cirka 10 procent i Norrtälje, säger Katarina Lannervall, enhetschef RCC Stockholm Gotland som ansvarar för screeningprogrammet i Region Stockholm.

Dela artikeln