🕝 2 minuter
Mordet i Ronna: Nu börjar rättegången mot 13 personer
Publicerad 8 november 2023 10:54
Uppdaterad 8 november 2023 11:01

Foto: Polisen / Shamash Oyal.

Idag börjar rättsprocessen mot tretton män i Södertälje, misstänkta för inblandning i en dödsskjutning i Ronna under förra året. Åklagarens uppfattning är att den mördade, en 41-årig man, sköts till döds av misstag.

Det var den första oktober 2022 som en 41-årig man sköts till döds på Enhörnaleden i Ronna av en person på en elsparkcykel. Incidenten, som tros ha varit en felskjutning, resulterade i åtal mot 13 personer, vilket inleddes i slutet av oktober.

Den egentliga måltavlan misstänks vara en 19-åring man från Ronnafalangen, som befann sig i närheten av Ronnaskolan när dödsskjutningen ägde rum.

– Motivet tros vara hämnd för en dödskjutning som ägde rum dagen före, sa kammaråklagare Markus Hankkio tidgare.

Polisen på plats vid dödsskjutningen vid Rösberga fritidsgård – en dag före mordet på 41-åringen.

Åtalet, som väcktes i slutet av oktober, omfattar en bred krets av personer. En av de åtalade pekas ut som den direkta skytten, medan två andra anses ha varit medgärningsmän eller åtminstone medhjälpare till dådet. En tredje person åtalas för grovt skyddande av brottsling samt grovt vapenbrott. De resterande nio personerna står inför åtal för grovt skyddande av brottsling och/eller för underlåtenhet att avslöja mord.

– Det är ett av de mest gedigna utredningsarbeten jag varit med om. Det finns inga lösa trådar, man har gått till botten med allt och vi har haft en fantastisk analytiker som spelat en viktig roll, sade Polisens förundersökningsledare och kontaktperson för den mördade mannens familj, Johan Allard, till SVT i samband med åtalet.

Rättegången, som påbörjades idag, förväntas bli omfattande med tanke på det stora antalet inblandade. En process som enligt polisen, som SVT har talat med, kan sträcka sig fram till mitten av december.

Läs även: – Misstänkta mördaren kan vara äldre än 17 år – Riskerar livstids fängelse

Mördaren fångas på bild körandes i riktning mot Lina, precis efter dödsskjutningen. Foto: Polisen.

Mördaren misstänkta elcykel. Foto: Polisen.

Dela artikeln