Debatt
🕝 2 minuter
"Mobilfria skolor – en paus för hjärnan, en chans för framtiden"
Publicerad 1 april 2025 11:30
Uppdaterad 1 april 2025 20:05
Foto: Pexels
Detta är en insändare. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

"Skolan, som borde vara en trygg plats för lärande, blir i stället en arena för rekrytering till brott.", skriver liberalerna Ulf Waldekrantz, Metin Hawsho och Åsa Dahl.

Vi läser med intresse Tomas Karlssons ledare från 25/3, men vi kan konstatera att vi har en diametralt motsatt syn.
Att införa mobilförbud i skolan är inte moralpanik. Det är ett rationellt svar på ett reellt problem.

I en tid där barns uppmärksamhet är hårdvaluta för techjättarna, kan skolan vara en av få frizoner där vi vuxna fortfarande kan dra en tydlig gräns – och ge barnen tillbaka något de behöver: fokus, lugn och gemenskap.

Det vi talar om är inte oskyldig distraktion, några krumelurer i bokens marginal – det är en aktiv kapning av det fokus som undervisningen kräver.

Dagens distraktioner är designade av världens skarpaste psykologer och techutvecklare som skapar algoritmer för att vinna kampen om våra barns hjärnor.

"Det räcker inte med mobilfria lektioner"

Hela skoldagen måste skyddas
Det räcker inte med mobilfria lektioner. Först när mobilen är helt borta under hela skoldagen kan hjärnan slappna av. På Eriksdalsskolan i Stockholm lämnar eleverna in mobilen på morgonen – och får tillbaka den först vid dagens slut. Resultatet: mer arbetsro, men också gladare elever och ett mer levande socialt liv på rasterna.

Hälsa, lärande och vila
En ny rapport av hjärnforskaren Sissela Nutley visar att elever i mobilfria skolor har högre välmående, mindre frånvaro, bättre sömn och använder mobilen mindre även utanför skoltid.

Det här är inte bara en fråga om koncentration – det är en fråga om barnhälsa. Skolan behöver vara en paus från det ständiga scrollandet.

En oroande sak är att de som presterar allra bäst i skolan har minskat med 3% sedan senaste PISA undersökningen.

Demokratin börjar med läsförståelse
Mobilfriheten handlar inte om att stänga världen ute eller begränsa demokratiska fri och rättigheter som Fredrik Engström och Fredrik Hellström påstår på DN debatt – utan om att öppna dörrar till böcker, reflektion och lärande.

Läsförmågan är avgörande för demokratiskt deltagande. När var fjärde elev i Sverige har svårt att läsa, behöver vi satsa på just det som bygger kunskap: fysiska böcker, bemannade skolbibliotek – och arbetsro.

"Skolan, som borde vara en trygg plats för lärande, blir i stället en arena för rekrytering till brott."

En spelplan som gäller för alla
Idag varierar mobilregler mellan skolor och klassrum. Vi är medvetna om att vi i Nykvarn, Södertälje och Salem kommit långt, även om vi inte är ända framme ännu. Ett nationellt mobilförbud skapar tydlighet och jämlikhet. Det visar att skolan tar barns behov av fokus och återhämtning på allvar.
Det är inte att gå bakåt – det är att ge framtiden en ärlig chans.
Och Tomas, om eleven behöver messa mamma på rasten är jag övertygad att hen får göra det om hen frågar sin lärare.

Men mobilen har en annan farligare funktion.
Gängrekrytering har flyttat in i skolans värld, där kriminella nätverk riktar in sig på utsatta elever med svaga betyg och låg självkänsla. Genom sociala medier lockas de unga med löften om pengar, status och gemenskap. Skolan, som borde vara en trygg plats för lärande, blir i stället en arena för rekrytering till brott.

Ulf Waldekrantz,
Gruppledare Liberalerna, Nykvarn

Metin Hawsho,
Gruppledare Liberalerna, Södertälje

Åsa Dahl,
Gruppledare Liberalerna Salem

Dela artikeln