🕝 2 minuter
Misstänkta mördaren kan vara äldre än 17 år - Riskerar livstids fängelse
Publicerad 18 november 2022 09:18
Uppdaterad 13 november 2023 18:21

Foto: Polisen / Shamash Oyal.

17-åringen som är gripen för mordet på en 41-åring i Ronna kan vara äldre än vad han utger sig för att vara.

Enligt Lt pågår just nu en åldersbestämning då polisen misstänker att 17-åringen kan vara äldre och därmed riskerar han livstids fängelse.

Lördagskvällen den 1 oktober promenerade 41-åringen tillsammans med en vän längst Enhörnaleden och var, enligt uppgifter till Telgenytt, påväg till sina vänner. 

När de når busshållplatsen, som ligger mittemot Ronnaskolans gymnastiksal, dyker helt plötsligt en maskerad gärningsman på elcykel upp. Den maskerade personen tar fram ett vapen och riktar den mot 41-åringen – och avlossar. 

Han träffades av flera skott och avlider på platsen, men tros ha skjutits av misstag och att en annan person var den tilltänkta måltavlan. Efter skjutningen lämnar mördaren platsen i riktning mot Lina och fångas upp av närliggande kamera och kort därefter hittas den misstänkte mördarens elcykel i stadsdelen Lina Hage.

Mördaren misstänkta elcykel. Foto: Polisen.

Bara dagar efter mordet greps och häktades en 17-åring pojke, medborgare i Afghanistan, bosatt i Hägersten och känd av polisen sedan tidigare. Enligt uppgifter till Lt ska hans ålder inte stämma överens med vad han uppgav när han kom till Sverige, från Afghanistan som ensamkommande flyktingbarn, för cirka fem år sedan.

Under sin tid i Sverige ska han blivit dömd för en rad brott och i ett tidigare ärende har han själv uppgett sig vara två år äldre än hans officiella ålder. Just nu genomför polisen en åldersbestämning och skulle det stämma överens med hans tidigare uttalande om sin ålder kan påföljden bli ett betydligt strängare straff.

Den 17 november 2021 beslutade riksdagen att ta bort straffrabatten för dömda brottslingar mellan 18 till 21 år och den 1 januari 2022 trädde den nya lagen i kraft.

Det betyder att den misstänkta mördare riskerar att dömas till livstids fängelse om han skulle dömas för mordet på 41-åringen den 1 oktober.

Läs även: 17-åring häktad för mord – Det här vet vi om honom

Mördaren fångas på bild körandes i riktning mot Lina, precis efter dödsskjutningen. Foto: Polisen.

Dela artikeln