🕝 2 minuter
Metin Hawsho (L) om Seyfofrågan: "Det är viktigt att Seyfo får en egen minnesdag"
Publicerad 27 april 2021 02:00
Uppdaterad 27 april 2021 02:00

OM METIN HAWSHO

Metin Hawsho gruppledare (L) kom till Sverige/Södertälje 1976, då han var 8 år gammal, han har även jobbat som lärare i Södertälje skolor drygt 15 år. Metin har även varit egen företagare och har varit medlem i drygt 18 i Liberalerna (tidigare Folkpartiet). Nu har Metin varit heltidspolitiker i drygt 6 år och sitter även i de mest viktiga nämnder och styrelser i Södertälje kommun. Gruppledaren lägger till att han älskar att jobba med samhällsengagemang och politik.

Vi har träffat Liberalernas gruppledare i Södertälje för att prata om den nu mycket aktuella Seyfofrågan.

Ni har ju uppmärksammat Seyfo på sociala medier, varför är det viktigt att lyfta Seyfo?

-För att få upprättelse för de drabbade kristna folkgrupperna det vill säga Syrianer, Assyrier, kaldéer, Armenier och Pontiska Greker . Det är också viktig att stå upp för mänskliga rättigheter och bli en röst för de som dödades under Seyfo. Sista men inte minst är det av stor betydelse att sätta press på Turkiet att respektera mänskliga rättigheter och erkänna folkmordet. 

Sveriges Stadsminister Stefan Lövfen, berättade för Assyria Tv att han skulle lyfta fram Seyfo i Regeringen, vad tycker du om att han inte har gjort det nu när han har suttit som stadsminister i 7 år?

-Socialdemokraterna ängnade sig i åtskilliga år åt att profitera på Seyfofrågan. När sedan statsministern tvärvände och tog avstånd från frågan i direktsändning i tv så blev det en enorm besvikelse bland de drabbade folkgrupperna. Dessutom skapar det politikerförakt när man lovar mer än man kan hålla. 

Vad tycker du man kan gör mer för Seyfo? 

-Det är viktigt att Seyfo får en egen minnesdag och det är den 24/4 i Sverige och hela EU. Uppmärksamma det till yngre generationer så att det inte blir bortglömd

Avser er parti, Liberna att erkänna Seyfo om ni sitter och maktposition?

-Det är viktigt att vi som är Seyfoättlingar jobbar hårt i våra partier för att erkänna SEYFO -frågan även i regeringsställning, säger Metin (L)

Socialdemokraterna lovade väljarna att att erkänna Seyfo medan de satt i opposition, men svek när dom sedan satt i regering. Hur kan ni lova väljarna att ni inte gör detsamma?


-Det är viktigt att inte bara lova inför valen utan jobba systematisk och kontinuerligt för ett erkännande, säger Metin

Ni har ju uppmärksammat Seyfo många gånger på Sociala Medier. Vad är syftet och budskapet ni vill få fram?

 Vi vill belysa frågan, få upp engagemanget kring Seyfo för att den inte blir bortglömd. Det bor hundratusentals Seyfoättlingar i Sverige som berörs av frågan. 

Varför tror du att Sverige inte erkänt folkmordet än? 

-De vill inte stöta sig mot Turkiet. De vill inte riskera att försämra  relationerna med Turkiet, svarar Metin (L)

Tror du att Presidentens erkännande av Seyfo öppnar möjligheten att Sveriges regering gör detsamma ?

Ja, Bidens erkännande är ett viktigt steg i rätt riktning och det kan ge bränsle till Sverige och andra länder att våga erkänna folkmordet.

Tycker du att ett erkännande räcker eller bör man ta efter Frankrike och även förbjuda förnekande av folkmordet ?

I Sverige tror jag det blir kraftlöst att förbjuda folkmordet innan man erkänner det. Första målet bör vara att erkänna Seyfo innan man pratar om att förbjuda förnekande. 

Avslutningsvis lägger även Metin Hawsho (L), att det är viktigt att vi som lever i demokratiska länder och har yttrandefrihet står upp och säger ifrån både när det gäller tidigare begångna och pågående folkmord. Oavsett hur lång tid det har gått så ska alla folkmordsförövare, oberoende var i världen det sker veta att man kommer att för eller senare avkrävas på ansvar.

Dela artikeln