🕝 1 minuter
Man friades från spädbarnsdöd - Ansöker om ersättning
Publicerad 24 april 2023 10:00
Uppdaterad 24 april 2023 15:34

Bild: Alexander Isa.

Sommaren 2022 avled ett spädbarn i Trosa. Pappan, en 25-årig man och skriven i Järna, åtalades för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Efter att ha blivit friad från anklagelserna om att ha skakat sitt spädbarn till döds ansöker en pappa från Järna nu om ersättning från staten för den tid han satt frihetsberövad. Mannen åtalades för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död efter att ha blivit anklagad för att ha orsakat sitt spädbarns död i juli 2022.

Efter att ha suttit frihetsberövad från juli 2022 till februari 2023 friades pappan av Nyköpings tingsrätt den 3 mars 2023. Åklagarens bevisning ansågs inte kunna styrka att barnets skador berodde på att pappan hade skakat det.

– Tingsrätten har bedömt att den skadebild barnet haft tillsammans med det som i övrigt har kommit fram i målet inte innebär att det är bevisat att mannen har skakat barnet, sade rådmannen Maria Böös i ett pressmeddelande.

Nu ansöker den friade pappa om en 500.000 kronor i ersättning från staten för den tid han satt frihetsberövad på grund av den felaktiga anklagelsen.

Dela artikeln