🕝 1 minuter
Läkarintyget anses inte stämma - 36-årig kvinna krävs på 499 275 kronor
Publicerad 27 december 2021 01:00
Uppdaterad 27 december 2021 01:00

Bild:Foto: Creative Commons.

En 36-åring kvinna från Södertälje anses ha fått för mycket i barnbidrag, flerbarnstillägg, bostadsbidrag och underhållsstöd under en längre period. Detta efter att Försäkringskassan bedömt att informationen på läkarintyget inte stämmer överens med den faktiska förmågan

Nu kräver Försäkringskassan kvinnan på en halv miljon kronor med trettio dagars betalningsvillkor, annars hotar en dröjsmålsränta på 7,5 procent framgår det i beslutet.

Enligt beslutet framgår det att kvinnan lämnat oriktiga uppgifter i sin ansökan om sjukpenning genom att intyga att hennes arbetsförmåga varit helt nedsatt.

Försäkringskassan har inte gjort bedömning av din sjukdom i sig, utan bedömningen som gjorts är att du har en arbetsförmåga, vilket du själv intygat att du helt saknat.”, skriver Försäkringskassan i beslutet.

Kvinnan som ska ha varit ”isolerad och inte kunna träffa människor” beviljades sjukpenning 11 november 2019, men har vid flertal tillfällen gjort transaktioner med kortet på bland annat restauranger och caféer.

Försäkringskassan gör bedömningen att informationen på läkarintyget inte stämmer överens med din faktiska förmåga då du kontinuerligt är ute och rör dig på platser där det finns folk, tränar återkommande på gym 12-17 gånger i månaden, reser utomlands och arbetar. Det finns ingenting som tyder på att du skulle vara isolerad och inte kunna träffa människor”, skriver Försäkringskassan.

Nu kräver Försäkringskassan tillbaka 499 275 kronor efter att kvinnan anses haft en arbetsförmåga redan från första dag som hon blev beviljad sjukpenning.

Kvinnan har bestridit beslutet, men har däremot inte lämnat in några uppgifter om varför hon inte anser lämnat felaktiga uppgifter till Försäkringskassan.

Dela artikeln