🕝 2 minuter
Elpriser på rekordlåga nivåer - lägsta sedan 2020
Publicerad 4 augusti 2024 08:00
Uppdaterad 4 augusti 2024 08:00
Låga elpriser i sommar – men högre nätavgifter

Sommaren 2024 har bjudit på de lägsta elpriserna sedan 2020, tack vare hög produktion av sol-, vind- och vattenkraft. - Den som har ett rörligt elprisavtal med timpris har mycket att vinna på att vara aktiv, säger Jonas Stenbeck privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.

Under sommaren har efterfrågan på el varit låg i Sverige, samtidigt som elpriserna på kontinenten, särskilt i Tyskland med sin omfattande solkraft, också varit låga. Detta har lett till sjunkande elpriser i Sverige. De rörliga elpriserna har nått nivåer som inte setts sedan juni 2020, med ett spotpris på Nord Pool i elområde 3 (Södra Mellansverige) på 27,27 öre/kWh jämfört med 24,89 öre/kWh år 2020. Förra året låg priset på 53,06 öre/kWh.

I juli sjönk månadspriset på el till 21 öre per kWh, en halvering från förra årets 42 öre. Trots de låga elpriserna har flera nätägare höjt sina fasta nätavgifter, vilket innebär att konsumenterna ändå kan märka av högre kostnader.

Spotpriset på el varierar kraftigt under dygnet, med den dyraste elen mitt på dagen den 3 juli och negativa priser runt den 8 och 28 juli. Totalt var elpriset under noll 71 timmar under juli månad, vilket innebär väldigt låga priser för kunder med timprisavtal.

– Den som har ett rörligt elprisavtal med timpris har mycket att vinna på att vara aktiv och hålla koll på energianvändningen. Det kan till exempel vara bättre att ladda elbilen mitt på dagen istället för på natten eftersom elpriset är mer volatilt och gamla sanningar om att elpriset är lägst på natten inte längre stämmer. Sen när man står inför valet av elavtal är det lätt att jämföra det rörliga elpriset med ett fast elpris. Prisskillnaderna är idag stora men man får inte glömma bort att det fasta elpriset även inkluderar framtida vintermånader, säger Jonas Stenbeck privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.

Juli är traditionellt den månad då elförbrukningen är som lägst på grund av värme, sparlåga i industrin och långa ljusa dagar. Trots detta importerade Sverige mer el än vi exporterade under en timme på grund av höga förbrukningstoppar och låg produktion. Under resten av månaden exporterades dock avsevärt mer el än vad som importerades, främst till Danmark och Norge, medan den största importen kom från Finland.

Geopolitiska oroligheter i Mellanöstern har också påverkat elmarknaden. Gaspriserna har stigit något, men oljepriserna har hållits stabila, vilket i sin tur stabiliserar de nordiska elpriserna.

Trots de låga elpriserna innebär höjda nätavgifter en utmaning för konsumenterna. Elmarknaden är komplex och påverkas av både internationella och lokala faktorer, vilket gör det svårt att förutsäga framtida kostnader.

– Om prognosen stämmer kommer vi även få bra förutsättningar inför hösten, när det kommer till elpriset. Men det förutsätter att produktionen av sol och vindkraft fortsätter i samma utsträckning under resten av sommarmånaderna och inget oförutsett sker i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.

Dela artikeln