🕝 1 minuter
Kvinna döms för djurplågeri - 23 katter fick avlivas
Publicerad 30 oktober 2023 15:29
Uppdaterad 30 oktober 2023 15:29

Foto: Pexels

En äldre kvinna från Södertälje har dömts för djurplågeri efter att ha vanvårdat 23 katter i sin bostad. Katterna påträffades under en kontroll utförd av Länsstyrelsen i juni förra året.

Den aktuella händelsen uppdagades när Länsstyrelsen i juni i fjol gjorde en kontroll hemma hos kvinnan i Södertälje. Vid besöket upptäcktes att kvinnan hade 23 katter i sin bostad, alla i mycket dåligt skick.

Tjugo av katterna bedömdes vara i så allvarligt dåligt skick att de omedelbart omhändertogs och fick avlivas. De återstående tre katterna fick stanna kvar en tid för vård, men även dessa fick senare avlivas då deras hälsotillstånd var för dåligt.

Veterinärundersökningar visade att samtliga katter led av undernäring, var smutsiga och uppvisade tecken på utåtagerande beteende. Enligt Länsstyrelsen var miljön i bostaden ”extremt osanitär” och präglad av vanvård. Bland annat saknades kattlådor och tillräckligt med mat och vatten till djuren. Det luktade också mycket illa i bostaden.

Södertäljekvinnan har nu dömts för djurplågeri vid Södertälje tingsrätt. Enligt tingsrätten har hon visat grov oaktsamhet, men det finns inga bevis för att hon medvetet skulle ha vanvårdat katterna.

Påföljden blev villkorlig dom och 50 dagsböter på totalt 6 500 kronor.

Skribent: Lucas T.

(Annonslänk)

Dela artikeln