🕝 1 minuter
Koranbrännaren polisanmäld - Flera länder vidtar åtgärder
Publicerad 21 juli 2023 12:21
Uppdaterad 21 juli 2023 12:21

Foto: Streetphotobysd

Järnabon Salwan Momika har polisanmälts för hets mot folkgrupp – igen. Det rapporterar TV4 Nyheterna efter gårdagens aktion utanför Iraks ambassad i Stockholm.

Det var under torsdagen som Momika stampade på och brände lite i kanten på en koran. Ett tillstånd som beviljades under onsdagen. Nu har polisen upprättat en anmälan för hets mot folkgrupp, rapporterar TV4 Nyheterna.

Detta blir den andra anmälan på kort tid sedan Momika genomförde en koranbränning utanför en moské i juni. I samband med aktionen utanför Iraks ambassad i Stockholm tog irakiska demonstranter sig in på den svenska ambassaden i Bagdad där de satte delar av huset i brand och enligt uppgifter ska de ha gått runt i rummen, plockat upp bilder och dokument.

Svenska toppdiplomater har kallats upp.

På torsdagen meddelade flera länder att de vidtagit åtgärder för att markera mot koranaktionern i Sverige. Iran kallade exempelvis upp den svenska ambassadören som en protest mot Sveriges ”upprepade skändningar”. Saudiarabien och Qatar har också kallat upp svenska toppdiplomater för att framföra sina protester. Från Qatars sidan har en skriftlig protest skickats till den svenska ambassadören där landet kräver Sverige vidtar ”alla nödvändiga åtgärder för att stoppa de skamliga handlingarna”.

Samtidigt har Storbritannien och EU också fördömt attacken mot den svenska ambassaden i Bagdad.

Dela artikeln