Företag i fokus:

Annons

Järnabon demonstrerar igen – Sverige varnas av Irak

C1918F95-A285-4383-AF84-3DD20E32CBA7

Foto: Streetphotobysd / Creative Commons

Just nu befinner sig Järnabon Salwan Momika utanför Iraks ambassad, där han fått tillstånd att genomföra ännu en demonstration där han vill bränna Koranen. Sent inatt stormades Sveriges ambassad i Irak, och nu hotar landet att bryta de diplomatiska banden med Sverige.

– Det här är en första indikation på att det här blir allvarligt, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till TT.

Det var i slutet av juni som Järnabon Salwan Momika från Irak genomförde en demonstration med syfte att rikta kritik mot islam. Under demonstration i juni rev sidor ur koranen, lade bacon på den och slutligen brände den.

Under veckan beviljades Järnabon tillstånd att demonstrera utanför Iraks ambassad, vilket inleddes vid lunchtid idag. Redan kort efter godkännandet väcktes starka reaktioner runt om i världen. Sent inatt stormades Svenska ambassaden i Irak och sattes i brand, efter att den shiamuslimske politikern och milisledaren Muqtada al-Sadr uppmanade till protester.

Irak varnar Sverige

Nu hotar även Irak att bryta de diplomatiska banden med Sverige om koranen bränns igen. I ett uttalande säger Iraks premiärminister, Mohammed Shia al-Sudani, att den irakiska regeringen via diplomatiska kanaler har informerat den svenska regeringen om att varje återkommande händelse som involverar bränning av den heliga koranen på svensk mark skulle leda till att de diplomatiska förbindelserna bryts.

– Det här kan potentiellt sprida sig till andra länder, inte att de kapar banden med Sverige men att de mobiliserar mot Sverige. Det här är en allvarlig första indikation på att det här blir allvarligt. Det viktiga nu är att det här inte sprider sig till andra länder, säger Magnus Ranstorp till TT.

Uppdatering:

Koranen brändes aldrig i Stockholm, men enligt Aftonbladet väljer Irak att kalla hem sin ambassadör från Stockholm och uppmanar den svenska ambassadören att lämna. Landet drar även in arbetstillståndet för Ericsson.

– Det kommer att finnas fler konsekvenser än så. Min prognos är att det hela kan eskalera ännu mer. Och det är viktigt att man ser allvaret i det hela, säger Anna Vidén, utrikespolitisk expert på Utrikespolitiska Institutet, till Aftonbladet.  

Läs även – Stökigt när Järnabon brände koranen i Stockholm

En man greps efter att ha kastat sten mot Momika under . Foton: Streetphotobysd

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 juli 2023 12:30
Senast uppdaterad: 20 juli 2023 12:59

Ungas framtid i fokus vid konferens i Södertälje

Södertälje kommun - FOTO.Alex Ataseven

Foto: Alexander Isa

Frågan om ungas välbefinnande och framtidstro står i centrum för Södertälje kommuns och Samordningsförbundets kommande konferens tillsammans med nationella samordnaren för Agenda 2030.

Sedan 2022 har Samordningsförbundet i Södertälje finansierat pilotprojektet ”Nu börjar vi med barnen, ett projekt om framtidstro!”, för att kartlägga ungas behov och önskemål. I samband med projektet sker en konferens i Södertälje stadshus i december som syftar till att sprida kunskap och inspiration kring hur samhällets olika aktörer gemensamt kan bidra till att unga mår bra och ser ljust på framtiden.

Under konferensen kommer projektledare som arbetat med pilotprojektet att dela med sig av sina erfarenheter och lärdomar. Bland annat kommer man att diskutera skillnaden mellan främjande och förebyggande insatser för ungas välmående.

Målet är att hitta sätt för samhällets alla sektorer – offentlig, privat och ideell – att gemensamt bidra till att skapa goda förutsättningar för alla barn och unga att må bra och se ljust på livet.

Konferensen äger rum klockan 08:30-10:30, imorgon, den 11 december, i stadshuset.

Skribent: Lucas T

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2023 18:14
Senast uppdaterad: 10 december 2023 18:14

SENASTE NYTT: Flera anhållna efter skjutningen i Hovsjö

DSC_0048

Foto: Shamash Oyal

Tre personer sköts mitt i ett bostadsområde. Sent på kvällen kunde polisen gripa tre misstänkta gärningsmän som nu har anhållits av åklagare

Polislarmet om skottlossningen i bostadsområdet kom in klockan 18.45 på lördagskvällen. Enligt polisens talesperson meddelades först till Telgenytt att en person hade blivit skjuten, men enligt nya rapporter hade antalet skjutna personer ökat till tre.

Polisen på plats i samband med skjutningen i Hovsjö. Läsarbild

Flera personer gripna.
Enligt ett vittne, som Expressen har talat med, observerades tre personer i svarta kläder, varav en med luvan uppe, som flydde från platsen. De ska, efter skjutningen, ha sprungit i olika riktningar, enligt tidningens uppgifter.

Under kvällen kunde polisen rapportera att man lyckats gripa tre unga män inom ramen för förundersökningen. Samtliga har anhållits av åklagare under natten. 

De skjutna uppges vara i 18-årsåldern samt en ung pojke i 16-årsåldern. Samtliga fördes till sjukhus för vård. Under natten kunde en av de skjutna lämna sjukhuset efter att ha fått vård.

De andra två vårdas fortfarande på sjukhus med oklara skador, rapporterar polisen.

Läs mer: – Skjutningen i Hovsjö

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2023 10:24
Senast uppdaterad: 10 december 2023 10:24

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Julkassen

I samarbete med St: Afrems ortodoxa kyrka
Utdelningen sker den 21 december i S:t Afrems kyrka på
Klockarvägen 110 från klockan 15:00 till 20:00.

Swisha till 123 314 57 03
eller sätt in på Bankgiro 5324-1451.

Ange ”Julkassen” och givarens/företagets namn på inbetalningen. Sista inbetalningsdag är den 15 december.
Är du i behov av Julkassen? Anmäl dig här redan idag.