🕝 1 minuter
Kommunen vill sparka anställd efter bakgrundskontroll
Publicerad 15 mars 2023 16:16
Uppdaterad 18 juli 2023 13:03

Arkivbild. Alexander Isa

Kommunen försöker sparka en anställd efter en genomförd bakgrundskontroll. Nu anmäler personen Södertälje kommun till Justitieombudsmannen och kopplat in facket i ärendet, enligt en JO-anmälan.

I fjol meddelade Södertälje kommun att bakgrundskontroller kommer att genomföras på samtliga 7 000 anställda. Beslutet ha mött hård kritik, både från anställda inom kommunkoncernen, men även experten Staffan Olsson som anmälde kommunen sommaren 2022.

Olsson menade att bakgrundskontrollerna bland annat ger träffar för mindre allvarliga brott samt ger träffar där personer endast varit misstänkta och varken lett till ett åtal eller dom.

Nu framkommer det uppgifter att Södertälje kommun vill sparka en anställd efter en slagning. Enligt en anmälan till JO är personen anställd på en kommunal skola och riktar sin anmälan mot Södertälje kommun och HR-avdelningen. Personen menar att bakgrundskontrollen genomförts utan samtycke, och att GDPR-rättigheten har kränkts.

Den anställda framför att godkända dokument lämnades in för att jobba i den kommunala skolan, men att kommunen trots detta försöker avbryta anställningen. Vad som framkommer mot personen i bakgrundskontrollen är i nuläget okänt.

Dela artikeln