🕝 2 minuter
KLART: Södertälje finalist till "Årets stadskärna 2023"
Publicerad 25 april 2023 11:04
Uppdaterad 25 april 2023 11:04

Södertälje centrum, Aljoša Lagumdžija, VD, Södertälje City. Pressbild

Idag tillkännagavs finalisterna till Årets Stadskärna. Priset instiftades år 1995 och vanns då av Jönköping. I år, 2023, är Södertälje en av de tre finalisterna efter att ha nominerats tidigare idag.

– Det här är ett erkännande och kvitto på vårt långsiktiga arbete med att skapa en levande och attraktiv stadskärna för alla. Det känns väldigt roligt att Södertälje har valts som finalist, säger Aljoša Lagumdžija, VD, Södertälje City.

Utmärkelsen delas ut till städer som har gjort framsteg inom stadskärneutveckling genom att sätta tydliga mål och samarbeta effektivt mellan alla nyckelaktörer. Södertälje står nu mot Sundsvall och Malmö i finalen.

– Jag ser just samverkan som det avgörande för att nå den här förändringen och utvecklingen. Vi har verkligen lärt oss att vårda våra relationer, stärka varandra och utöka samarbeten. Det har hänt och händer så mycket positivt i vår stadskärna, säger Jonas Karlsson, näringslivschef Södertälje kommun.

(Annonslänk)

Svenska Stadskärnor är den organisation som varje år utser en svensk stad till Årets Stadskärna i erkännande för deras framgångsrika utveckling av stadskärnan genom samarbeten mellan privata och offentliga aktörer.

Södertälje har under de senaste åren gjort en stor ansträngning för att utveckla stadskärnan till en attraktiv och livfull plats för både invånare och besökare. De har länge förberett sig för att vinna Årets Stadskärna och arbetat tillsammans med Södertälje City, kommunen, fastighetsägarna och näringsidkarna för att skapa en ansökan som innehåller sju konkreta exempel på stadens utveckling och samarbete mellan alla nyckelaktörer. Denna unika resa har även dokumenterats i en filmserie.

– Vi är stolta över vår stadskärna som utvecklas allt mer varje år. Här investerar både kommunen och externa aktörer stort för att ge liv och rörelse till centrum. Att nomineras till Årets stadskärna är ett fint kvitto på att satsningarna ger resultat, säger Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

Läs även: – Aljoša invald i styrelse för ledande svensk organisation

(Annonslänk)

Dela artikeln