🕝 1 minuter
Stadsdirektören stoppar alla bakgrundskontroller
Publicerad 20 oktober 2023 12:47
Uppdaterad 7 november 2023 17:21

Foto: Södertälje kommun

Efter gårdagens kritik från Justitieombudsmannen, JO, stoppas alla bakgrundskontroller. Det meddelar Södertälje kommun på fredagsförmiddagen.

Det var föregående vecka som SVT Nyheter Södertälje avslöjade att kommunledningen bröt mot lagstiftningen i samband med att bakgrundskontrollerna genomfördes av samtliga kommunanställda.

Kontrollerna, på initiativ av Boel Godner och Elof Hansjons(S), har sedan tidigare kritiserats av både anställda och facket som har inlett en tvist med Södertälje kommun. Även flera anmälningar upprättades till Justitieombudsmannen som inledde en granskning.
Under torsdagen presenterade JO sin avslutade gransking där de konstaterade att kommunledningen bröt mot mot regeringsformen och Europakonventionen.

– Kommunens kontroller är inte lagliga. Jag ifrågasätter inte kommunens ambition att komma till rätta med organiserad brottslighet i kommunkoncernen. Åtgärderna måste dock ha stöd i rättsordningen och stämma överens med grundläggande bestämmelser till skydd för personlig integritet och privatliv, sade Justitieombudsmannen, Per Lennerbrant.

Beslutet skickades även till regerigen och  Integritetsmyndigheten, IMY, vilket kan leda till andra rättsliga åtgärder.

Nu meddelar Södertälje kommuns Magnus Gyllestad, kommunens stadsdirektör som tillträdde tjänsten för drygt tre veckor sedan, att alla bakgrundskontroller av anställda stoppas.

 – Nu ska vi utvärdera och analysera det JO beskriver i sin bedömning. Under tiden pausas kontrollerna. Vi kommer se över detaljer i upplägget av vårt arbete, för att hitta konstruktiva sätt att tillmötesgå JO:s synpunkter, säger Magnus Gyllestad, som lyfter fram vikten av att inte bryta mot lagen samt att man ser allvarligt på JO-kritken

Nu ses detaljerna i upplägget över med inställning att återuppta bakgrundskontrollerna.

 – Vi måste kunna garantera Södertäljeborna att kommunen har en trygg och säker verksamhet, utan risker för någon koppling till brottslighet, säger stadsdirektören.

Läs mer om ämnet: – Kommunskandalen

Dela artikeln