🕝 1 minuter
JUST NU: Södertälje Sjukhus i stabsläge - ”Vi har ett allvarligt läge”
Publicerad 15 december 2021 01:00
Uppdaterad 15 december 2021 01:00

Södertälje Sjukhus går nu upp i stabsläge. Foto: Södertälje Sjukhus.

Med anledning av den pågående pandemin har Södertälje Sjukhus gått upp i stabsläge. I ett pressmeddelande beskriver sjukhuset att situationen förvärrats kraftigt under de senaste dagarna.

Den senaste veckan har sjukhuset sett en ökad belastning på samtliga avdelningar och går nu därför upp i stabsläge. De senaste siffrorna, från onsdag förmiddag, visar att sjukhuset har 17 patienter inlagda med Covid-19. Tre av dessa ligger på IVA- avdelningen. Sjukhuset har även 10 patienter inlagda med den årliga säsongsinfluensan.

Vd:n för Södertälje Sjukhus, Christophe Pedroletti, uppmanar till vaccinering och social distans i pressmeddelandet som sjukhuset släppt under dagen.

– Behovet av vård är stort och vi har ett allvarligt läge nu. Jag vill uppmana alla att följa de allmänna råden gällande smittspridning. Covid-19 och säsongsinfluensa har liknande symtom och det är viktigt att vi håller avstånd, undviker folksamlingar, stannar hemma vid minsta symtom, använder munskydd i kollektivtrafiken och inte minst – vaccinerar oss, säger Christophe Pedroletti i pressmeddelandet.

Södertälje kommun har näst lägst antal vaccinerade i Sverige, trots flera satsningar i att öka vaccinationsgraden.

Regionrådet Anna Starbrink förklarar till SVT att den låga vaccinationsgraden i kommunen beror på olika faktorer, men att kommunen arbetar intensivt med att få ut information om vaccinets fördelar till boende i kommunen.

För den som känner att de vet för lite om vaccinet och Covid- 19 finns det hälsokommunikatörer som kan hjälpa en ta sig till informationen kring pandemin, säger Stormbrink till SVT.

 –  Vi finns på plats bland befolkningen, vi har hälsokommunikatörer på plats, vi har mobila verksamheter, vi försöker vara där mycket folk samlas för att möjliggöra vaccin och ge alla människor nya chanser hela tiden, säger Stormbrink.

Dela artikeln