🕝 2 minuter
Mordet i Portugal - 39-åring släppt på fri fot
Publicerad 24 december 2022 19:47
Uppdaterad 25 december 2022 03:18

Arkivbild.

Två män, en 27-åring och 39-åring, från Södertälje misstänktes och greps för delaktighet på mordet på en 20-årig man i Portugal. Nu kan Telgenytt bekräfta att en person släpptes på fri fot under lördagen.

– Han är glad att ha blivit släppt, säger 39-åringens försvarsadvokat George Yanko till Telgenytt.

Det var den 27 november som den manliga modellen, Tiago Danu, knivmördades i staden Setúbal i Portugal när han försökte rädda en vän, enligt portugisisk polis.

27-åringen, som svensk polis pekar ut som ledarfigur inom kriminella nätverk i Södertälje, misstänks för mordet och kidnappning. 39-åringen däremot misstänktes för människorov, men inte för mordet på 20-åringen.

Upprinnelsen till det hela ska enligt uppgifter från lokalpolis vara att 27-åringen blivit bestulen på bland annat bankkort och därefter försökt letat efter den skyldige. I staden Setúbal konfronterades en grupp ungdomar där de fick se ett foto på en person som de männen letade rätt på. En av ungdomarna ska enligt uppgifter ha blivit hotad om hen inte hjälpte till att leta rätt på personen.

Personen tvingades därefter in i en bil varpå tumult uppstod där den manliga modelle, 20-åringen Tiago Danu, försökte rädda sin vän. I tumultet knivskars den Danu så allvarligt att han senare omkom av sin skador.

39-åringens advokat, George Yanko.

Några dagar senare greps 27-åringen av polis i Portugal och 39-åringen greps av svensk polis efter en europeisk arresteringsorder. Portugal begärde att 39-åringen skulle överlämnas till landet vilket Södertälje tingsrätt godkände den 16 december.

Enligt 39-åringens advokat, George Yanko, gick Södertäljebon med på att överlämnas till Portugal för att hävda sin oskuld. Han har sedan överlämnandet suttit i portugisisk häkte där häktesförhandlingar hållits, men idag, den 24december, beslutade domstolen i Portugal att släppa mannen på fri fot.

– Han gick med på att överlämnas för att visa att han inte har någonting med det här att göra, säger 39-åringens advokat George Yanko. Han är glad att ha blivit släppt av portugisisk polis, säger advokaten.

27-åringen däremot sitter fortfarande frihetsberövad i Portugal, misstänkt för mord och kidnappning.

Läs även: – Nätverksledare misstänkt för mord i Portugal

Dela artikeln