Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

SENASTE NYTT: Nätverksledare misstänkt för mord i Portugal

George Yanko

Advokaten George Yanko representerar en av de misstänka.

I början på december kunde en nätverksledare från Södertälje gripas av portugisiskt polis för brott i Sverige. Nu misstänks han, tillsammans med en 39-åring från Södertälje, för mord på en ung manlig modell i Portugal, vilket Lt var först med att rapportera om.

– Han förnekar brott, säger 39-åringens advokat George Yanko till Telgenytt.

Den person som polisen pekar ut som en ledarfigur inom Ronnafalagen, en 27-årig man, häktades i sin frånvaro den 1 december för synnerligen grovt narkotikabrott när han befann sig i Portugal. Han skulle överlämnas till Sverige, men blir nu kvar i portugisiskt häkte efter att han och en 39-årig Södertäljebo misstänkts för mord på en 20-åring modell den 27 november.

”Männen, 27 och 39 år hålls för närvarande i förvar – en i Sverige dit han tydligen hade flytt till, den andra här där han greps den 2 december internationell arresteringsorder utfärdad av svenska myndigheter. Utredningen pågår fortfarande.”, skriver tidningen Portugal Resident.

Enligt portugisisks polis misstänks männen för kidnappning och mord i staden Setúbal, söder om Portugals huvudstad Lissabon. Vidare skriver tidningen att den 20-åriga modellen, Tiago Danu, miste livet när han försökte rädda sin vän från männens våldshandlingar. I tumultet knivhöggs han allvarligt och fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

27-årigen som av polis pekas som nätverksledare greps i Portugal den 1 december.

Den lokala polisen i landet har identifierat 27-årigen, som redan sitter häktad i Portugal, och 39-årigen som huvudmisstänkta för delaktiga i mordet. Svensk polis begärde 27-åringen överlämnad till Sverige, men ser nu dröja. En begäran har inkommit från Portugal sida där de nu begär att Sverige lämnar över 39-åringen delaktighet i mordet på 20-årigen.

Men 39-åringens advokat tillbakavisar misstankarna om mord i staden Setúbal i Portugal.

– Han är inte misstänkt för mord utan arresteringsordern grundade sig på misstanke om kidnappning och inget annat. Han gick med på överlämnade för att i Portugal visa att han inte har något med detta att göra, säger 39-åringens advokat George Yanko till Telgenytt.

Den 16 december godkände Södertälje tingsrätt att överlämna 39-årigen till Portugal.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 december 2022 15:24
Senast uppdaterad: 24 december 2022 18:45

10 miljarder kronor i elstöd till landets hushåll

Eluttag

Arkivbild.

Den 9 januari fick Svenska kraftnät uppdrag av regeringen att utforma ett förslag att stödja hushåll i hela landet för elkostnader under november och december 2022. Idag lämnades ansökan till Energimarknadsinspektionen som innebär 10 miljarder i elstöd till landets hushåll.

Svenska Kraftnät meddelar att alla hushåll med eget elnätsavtal kommer att erhålla kontantstöd som kompenserar för höga elpriser under november och december 2022. Stödets storlek beror på förbrukad elmängd och var i landet förbrukningen skett.

80% av den förbrukade elen kommer att ersättas – utan ett tak.

– I enlighet med uppdraget från regeringen utgår även denna modell för elstöd från ett genomsnittligt elpris på dagen före-marknaden i respektive elområde minus ett referenspris på 75 öre per kWh. Det innebär att hushåll i elområde 1 och 2 får 90 öre per förbrukad kWh; i elområde 3, 126 öre och i elområde 4, 129 öre, säger Malin Stridh, avdelningschef Elmarknad, Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.

Regeringen hade önskat ett tak för stora elkonsumenter, men det har inte blivit möjligt på grund av kort tidsram och tekniska svårigheter. Svenska Kraftnät har ansökt om att få använda högst 10 miljarder kronor för ytterligare ett elstöd och för att täcka administrationens kostnader.

Vidare framgår det att hushållet, en fysisk person, måste ha ett eget elnätsavtal den 31 december 2022 för att vara berättigad stödet.

Förslaget om elstöd, som är framtagen av Svenska kraftnät och försäkringskassan på uppdrag av regeringen, måste först godkännas av Energimarknadsinspektionen innan utbetalningar av elstödet möjliggörs.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 januari 2023 18:30
Senast uppdaterad: 30 januari 2023 16:37

Södertäljebo misstänkts för bombdåd i Upplands Väsby

polis

Arkivbild

Tidigt på söndagsmorgonen detonerade en kraftig bomb i ett bostadsområde Upplands Väsby. Nu framkommer det uppgifter om att en 25-åring man från Södertälje har gripits.

Efter midnatt, natten mot söndag, inträffade två explosioner kort efter varandra. Klockan 02.17 explodera en bomb vid en port till ett flerfamiljshus i Upplands-Bro. Knappt två timmar senare, klockan 03:58, inträffade ännu en explosion – den gången i Upplands Väsby.

Bägge portarna fick omfattande skador, men ingen person ska ha kommit till skada. Polisens bombtekniker befann sig under söndagen på platserna och inledde förundersökningar om allmänfarlig ödeläggelse. Men vid 12-tiden på söndagen uppgav polisen att en man gripits och är skäligen misstänkt för sprängningen i Upplands Väsby.

”Det utredningsarbete som har gjorts i förundersökningen har lett till fram att en man i 25 års åldern greps misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Han är efter beslut av åklagare anhållen skäligen misstänkt för brottet.”, skriver polisen på sin hemsida.

Den gripne ska, enligt LT, var skriven i Södertälje och vara känd av polisen sedan tidigare samt ha kopplingar till den drogrelaterade miljön. För drygt ett år sedan hittade polisen sprängdeg och sprängpatroner som han förvarade i sin garderob. Enligt tidningen greps han efter att han själv uppmanat sin mamma att ringa polisen och berätta att han hade en bomb förvarat i en påse i garderoben

Gripandet blir den andra på kort tid som en Södertäljebo grips för inblandning i sprängningar i Stockholmsområdet. En 23-åring från Södertälje häktades lördagen den 21 februari för inblandning när en kraftig bomb detonerade i ett kontorsområde i Kista.

Skjutning mot lägenhetsdörr i Södertälje, onsdag 25 januari.

Den senaste två detonationerna, i Upplands-Bro och Upplands Väsby, ska enligt SVTs uppgifter ha kopplingar till den så kallade ”Kurdiske räven” som anses vara en av huvudpersonerna.

Kurdiske räven, en 36-åring man, ska enligt uppgifter flytt till Turkiet där han fortsätter med brottsaktiviteten och kopplas till flera våldsdåd i Stockholm. Han misstänks vara en av landets största narkotikahandlare efter att myndigheter knäckt sig in i Encrochat. Han är sedan tidigare häktad i sin frånvaro.

Föregående vecka avlossades skott mot en lägenhetsdörr i centrala Södertälje som tros röra samma konflikten som pågår i Stockholm. Enligt uppgifter var den tilltänkta måltavlan en annan adress där en av Sveriges mest kända rappartister, som går under pseudonym, är skriven.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 januari 2023 16:17
Senast uppdaterad: 30 januari 2023 16:17

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gratis tandställningscheck
från region Stockholm?

Slipp kötiden
Kom till oss!

Välkommen till vår nya specialistavdelning
i tandreglering för barn och vuxna