Företag i fokus:

SENASTE NYTT: Nätverksledare misstänkt för mord i Portugal

George Yanko

Advokaten George Yanko representerar en av de misstänka.

I början på december kunde en nätverksledare från Södertälje gripas av portugisiskt polis för brott i Sverige. Nu misstänks han, tillsammans med en 39-åring från Södertälje, för mord på en ung manlig modell i Portugal, vilket Lt var först med att rapportera om.

– Han förnekar brott, säger 39-åringens advokat George Yanko till Telgenytt.

Den person som polisen pekar ut som en ledarfigur inom Ronnafalagen, en 27-årig man, häktades i sin frånvaro den 1 december för synnerligen grovt narkotikabrott när han befann sig i Portugal. Han skulle överlämnas till Sverige, men blir nu kvar i portugisiskt häkte efter att han och en 39-årig Södertäljebo misstänkts för mord på en 20-åring modell den 27 november.

”Männen, 27 och 39 år hålls för närvarande i förvar – en i Sverige dit han tydligen hade flytt till, den andra här där han greps den 2 december internationell arresteringsorder utfärdad av svenska myndigheter. Utredningen pågår fortfarande.”, skriver tidningen Portugal Resident.

Enligt portugisisks polis misstänks männen för kidnappning och mord i staden Setúbal, söder om Portugals huvudstad Lissabon. Vidare skriver tidningen att den 20-åriga modellen, Tiago Danu, miste livet när han försökte rädda sin vän från männens våldshandlingar. I tumultet knivhöggs han allvarligt och fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

27-årigen som av polis pekas som nätverksledare greps i Portugal den 1 december.

Den lokala polisen i landet har identifierat 27-årigen, som redan sitter häktad i Portugal, och 39-årigen som huvudmisstänkta för delaktiga i mordet. Svensk polis begärde 27-åringen överlämnad till Sverige, men ser nu dröja. En begäran har inkommit från Portugal sida där de nu begär att Sverige lämnar över 39-åringen delaktighet i mordet på 20-årigen.

Men 39-åringens advokat tillbakavisar misstankarna om mord i staden Setúbal i Portugal.

– Han är inte misstänkt för mord utan arresteringsordern grundade sig på misstanke om kidnappning och inget annat. Han gick med på överlämnade för att i Portugal visa att han inte har något med detta att göra, säger 39-åringens advokat George Yanko till Telgenytt.

Den 16 december godkände Södertälje tingsrätt att överlämna 39-årigen till Portugal.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 december 2022 15:24
Senast uppdaterad: 24 december 2022 18:45

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors