🕝 2 minuter
JUST NU: KD i Södertälje vill ingå samarbete med rödgröna
Publicerad 13 september 2022 16:11
Uppdaterad 13 september 2022 20:56

Pressbild: Södertälje kommun.

Just nu pågår förhandlingar mellan partierna om vem som ska styra Södertälje kommande fyra år.

Ett parti som båda blocken söker stöd hos är KD, men Kristdemokraterna markerar tydligt vart man vill stå i Södertälje.

Till Telgenytt berättar Kristdemokraternas gruppledare i Södertälje, David Winerdal, är det för tidigt att säga hur utgångspunkten ser ut just nu när ett distrikt återstår att räkna.

– Dels är inte alla röster räknade, det skulle kunna bli skillnad på mandatfördelningen. Skulle det bli så, då har vi alla fyra partier som styr sagt att vi gärna styr nästa mandatperiod också. Så om vi har tillräckligt med mandat så gör vi det, säger Winerdal till Telgenytt.

Enligt uppgifter till Telgenytt förs det diskussioner mellan M och KD, där Moderaterna vill att partiet samarbetar på kommunal nivå som på riksnivå.

Kristdemokraternas Ebba Bush öppnar dörren för ett samarbete med den borgerliga sidan, men i Södertälje har David Winerdahl en annan åsikt.

Både Boel Godner (S) och Alexander Rosenberg (M) förhandlar med KD. Montage: Alex Ataseven.

– Jag kommer aldrig stödja mig på Sverigedemokraterna, alltså att vara beroende av deras stöd, säger David Winerdal.

– Hur ser du på att Kristdemokraterna samarbetar med M, SD och L på regeringsnivå, men att ni säger nej till dem i Södertälje ?

– Jag tror även att KD hade övervägt det om de hade kunnat ingå en regering utan SD, men på riksnivå är det ett måste för att få till ett maktskifte. Det är en belastning att gå in i samverkan och samarbete med Sverigedemokraterna som inte har erfarenhet av att styra någonting.

Även om KD ställer sig på rödgrönas sida måste rödgröna fortsatt söka stöd hos eventuellt V för att kunna styra. Om det nu inte sker dramatiska förändringar i mandatfördelningen när alla röster är räknade.

Totalt har 52 distrikt av 53 räknats.

Kan bli maktskifte – Så ser mandatfördelningen ut

Dela artikeln