Företag i fokus:

Annons

Kan bli maktskifte – Så ser mandatfördelningen ut

Montage Alex Ataseven

Boel Godner (S) och Alexander Rosenberg (M). Vem som blir kommunstyrelsens ordförande i Södertälje återstår att se. Montage: Alex Ataseven.

De flesta rösterna är räknade i Södertälje, nu återstår bara ett distrikt kvar att räkna.

Men redan nu kan vi se partiernas mandatfördelning på kommunal nivå. Som situationen ser ut just nu kan det i nuläget leda till ett maktskifte i Södertälje.

Men för ett maktskifte i Södertälje krävs det att Kristdemokraterna bryter sig ut det tidigare samarbetet på kommunal nivå och följer linjen på regeringsnivå.

Skulle oppositionen V, M, L, SD och RP, som varit utstötta på kommunnivå i Södertälje, i princip välja att hålla ihop så betyder det att Södertälje har ett nytt styre – Utan S, MP, C eller KD.

Men den konstellationen är en aning knepig då V helst inte ser sig sig samarbeta med SD.

En lösningen för att Socialdemokraterna ska stärka sin position är att Boel Godner (S) tar in Vänsterpartiet under sina vingar som kan leda till att rödgröna får ytterligare 4 år i makten. Men även med Vänsterpartiet med i båten är korten inte säkrade för S i Södertälje.

För att Socialdemokraterna ska kunna behålla makten, med C, MP och eventuellt Vänsterpartiet, är en förutsättning att KD fortsätter sitt samarbete med S på kommunal nivå. Men det skulle innebära att KD därmed bryter sig ur samarbetet med M, SD, L på regeringsnivå.

Men även KD i Södertälje har, precis som V, flaggat för att inte samarbeta med SD på kommunal nivå. Hur det slutar är ännu oklart och återstår att se.

Så ser mandatfördelningen ut i Södertälje

Styrande majoritet (förändring sedan 2018):

  • Socialdemokraterna: 20 (-1)
  • Kristdemokraterna: 6
  • Centerpartiet: 3 (-1)
  • Miljöpartiet: 3 (-1)

Totalt: 32

Opposition (förändring sedan 2018):

  • Moderaterna: 12 (+1)
  • Sverigedemokraterna: 10 (+1)
  • Vänsterpartiet: 5 (+1)
  • Liberalerna : 3 (-1)
  • Realistpartiet : 3 (+1)

Totalt har oppositionen 33 mandat tillsammans

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 september 2022 13:26
Senast uppdaterad: 12 september 2022 19:29

Mor och dotter vann finalen med sina goda chips

tStockholm_IMG_1957_Foto_Liza_Simonsson

Sen och Linn Gustafsson. Pressbild: Liza Simonsson.

Med svenskodlade lupinbönor, svarta bönor och gröna ärtor som huvudråvaror, vann mor och dotter finalen i Ät!Stockhom på Södertälje Science Park.

Föregående vecka hölls en finalen i Ät!Stockhom som arrangerade för tredje året i rad. En tävling med syfte att uppmärksamma nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror.

Total deltog 14 lag i finalen på Södertälje Science Park den 22 november som arrangeras Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm och Södertälje kommun genom MatLust Utvecklingsnod. När juryn hade sagt sitt stod Sen och Linn Gustafsson, mor och dotter från Tempechips på svenska baljväxter från Hallstavik Tempe som vinnare.

En krispig skönhet som är lätt att tycka om. Passar i många sammanhang, såväl som snacks som i matlagning. Ett lätt sätt för gammal som ung att äta och uppskatta grödor som är viktiga för hållbara växtföljder. Stor marknadspotential som en mer hälsosam utmanare inom sitt segment.”, löd motiveringen.

På andra, respektive tredje plats, kom Eat for Change med Svensk sambosa och Kocken & Grisen med den bredbara salamin Bre-Hot. Priserna delades bland annat ut av kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S).

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 09:41

Skola i Södertälje granskas – DO kräver svar av kommunen

skola-elever-larare

Foto: Pexels

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit emot en anmälan om en elev på Soldalaskolan och bedömer att fallet ska granskas.

Nu begär DO att kommunen svarar på frågor kring anklagelserna som förts mot skolan.

Under en längre period har en vårdnadshavare framfört särskilda önskemål till skolans ansvariga för att barnet ska få en fungerande skolgång. Men enligt DO-anmälan ska föräldern blivit ignorerad av både den tidigare rektor och nuvarande som sällan svarat på mail.

I anmälan framförs kritik mot skolan om den bristande hanteringen av ärendet och bland annat har barnet nekats utredning om särskilt stöd. Skolan ska enligt uppgifter gjort vissa anpassningar, men ska enligt vårdnadshavaren inte vara tillräckliga.

Vid ett fall ska barnet ha utsatt sig själv för fara genom att plocka bort en takplatta och därefter klättrat in ventilationssystemet.

Mot bakgrund av vad som framkommit i anmälan beslutade Diskrimineringsombudsmannen att inleda en tillsyn och begär ett skriftligt svar från Södertälje kommun.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 08:52

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)