🕝 2 minuter
Järnabon demonstrerar igen - Sverige varnas av Irak
Publicerad 20 juli 2023 14:30
Uppdaterad 20 juli 2023 14:59

Foto: Streetphotobysd / Creative Commons

Just nu befinner sig Järnabon Salwan Momika utanför Iraks ambassad, där han fått tillstånd att genomföra ännu en demonstration där han vill bränna Koranen. Sent inatt stormades Sveriges ambassad i Irak, och nu hotar landet att bryta de diplomatiska banden med Sverige.

– Det här är en första indikation på att det här blir allvarligt, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till TT.

Det var i slutet av juni som Järnabon Salwan Momika från Irak genomförde en demonstration med syfte att rikta kritik mot islam. Under demonstration i juni rev sidor ur koranen, lade bacon på den och slutligen brände den.

Under veckan beviljades Järnabon tillstånd att demonstrera utanför Iraks ambassad, vilket inleddes vid lunchtid idag. Redan kort efter godkännandet väcktes starka reaktioner runt om i världen. Sent inatt stormades Svenska ambassaden i Irak och sattes i brand, efter att den shiamuslimske politikern och milisledaren Muqtada al-Sadr uppmanade till protester.

Irak varnar Sverige

Nu hotar även Irak att bryta de diplomatiska banden med Sverige om koranen bränns igen. I ett uttalande säger Iraks premiärminister, Mohammed Shia al-Sudani, att den irakiska regeringen via diplomatiska kanaler har informerat den svenska regeringen om att varje återkommande händelse som involverar bränning av den heliga koranen på svensk mark skulle leda till att de diplomatiska förbindelserna bryts.

– Det här kan potentiellt sprida sig till andra länder, inte att de kapar banden med Sverige men att de mobiliserar mot Sverige. Det här är en allvarlig första indikation på att det här blir allvarligt. Det viktiga nu är att det här inte sprider sig till andra länder, säger Magnus Ranstorp till TT.

Uppdatering:

Koranen brändes aldrig i Stockholm, men enligt Aftonbladet väljer Irak att kalla hem sin ambassadör från Stockholm och uppmanar den svenska ambassadören att lämna. Landet drar även in arbetstillståndet för Ericsson.

– Det kommer att finnas fler konsekvenser än så. Min prognos är att det hela kan eskalera ännu mer. Och det är viktigt att man ser allvaret i det hela, säger Anna Vidén, utrikespolitisk expert på Utrikespolitiska Institutet, till Aftonbladet.  

Läs även – Stökigt när Järnabon brände koranen i Stockholm

En man greps efter att ha kastat sten mot Momika under . Foton: Streetphotobysd

Dela artikeln