Insändare
🕝 2 minuter
"INSÄNDARE: Våga erkänn folkmordet Seyfo!"
Publicerad 6 juni 2024 05:00
Uppdaterad 6 juni 2024 05:00
Foto: Pexels
Detta är en insändare. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

För 109 år sedan, närmare den 24 april 1915 inleddes  folkmordet Seyfo genom att intellektuella från många etniska kristna folkgrupper samlades och avrättades i många städer inom nuvarande Turkiets territorium.

Även om folkmordet Seyfo inleddes den 24/4 anses mitten av juni som startpunkten för Seyfo i Midyat och hela Tur Abidin-området..  

Resultatet av folkmordet inom dåvarande Ottomanska imperiet blev att över 1,5 miljoner människor avrättades kallblodigt. Däribland minst en halv miljon assyrier/Syrianer kaldeer.

Seyfo - som bland de  olika folkgrupperna fått olika namn – innebar att en stor del av den kristna befolkningen utplånades, mördades, tvingades på flykt eller  tvångsassimelerades.

För oss ätlingar till de överlevande är det viktigt av många anledningar viktigt att minnas och hedra våra martyrer. Seyfo drabbade inte oss bara rent fysiskt. Seyfo, och efterföljande utrotningspolitik mot vårt folk och andra kristna grupper syftade också till att förinta vår kultur,tro,  språk, vår kyrka och allt det vi står för. Genom att hedra och minnas folkmordet visar vi att vi trots allt existerar och för vårt arv vidare. Vi fortsätter vår kamp för överlevnad och kräver rättvisa och erkännande.

"Ett erkännande innebär upprättelse och hjälper oss att övervinna det trauma som plågat oss över 100 år."

Ett erkännande är viktigt inte bara för oss utan för hela världen. Ett erkännande innebär upprättelse och hjälper oss och våra kommande generationer att övervinna det trauma som plågat oss över 100 år. Ett erkännande av folkmordet är också ett sätt att undvika framtida folkmord.

Vi kräver fortsatt att regeringar och parlament världen över erkänner folkmordet.

I vår kyrka, S:t Jacob av Nsibin Katedralen i Södertälje har vi sedan 2010 gjort det till tradition att på olika sätt minnas och hedra våra martyrer. Vi har gjort det årligen omkring  24 april och sedan några år också mitten av juni.

Våra martyer förtjänar att alltid ihågkommas. Det är det vi gör även i år. Denna gång gör vi det genom att visa porträtten av de överlevande och deras barn. Genom att berätta deras öden så för vi deras livshistorier vidare. 

Vi välkomnar därför alla att vara med på denna manifestation.

Besim Aho
Ordförande för S:t Jacob av Nsibin Katedralen i Södertälje

Läs även:
"Jag glömmer aldrig folkmordet på mitt folk"

Dela artikeln