Uppdaterad 24 januari 2025 18:51
För tredje valet i rad sjunker valdeltagandet i Södertälje – och denna gång rejält. Valdeltagandet i kommunalvalet 2022 i Södertälje rasar från 69,9 procent till 63,35 procent.
En förklaring är att vi har stora grupper med invandrarbakgrund där valdeltagandet är lågt, en annan är att många ungdomar är ointresserade och inte röstar.
Det politiska ointresset bland unga är ett växande problem för alla politiska partier. Många av oss som är aktiva inom politiken är 50-plussare, och det är inte lätt att hitta unga som vill engagera sig. De unga väljarna upplever ofta politiken som tråkig och otydlig, vilket avskräcker dem från att delta i den demokratiska processen.
Lägg därtill det faktum att Södertälje är den enda av totalt 26 kommuner i Stockholms län där gymnasieskolorna inte släpper in de politiska ungdomsförbunden och att de kommunala skolorna undviker skolval, detta bidrar givetvis till minskat politiska intresse hos våra unga.
Inför varje val så lägger kommunen flera miljoner på åtgärder som man tror ska öka valdeltagandet, men utan framgång.
"Ett steg i rätt riktning för att nå fler unga"
Tack och lov så har nu vårt utbildningskontor och Södertäljes rektorer förstått att valdeltagandet och det politiska engagemanget bland våra ungdomar inte ökar om man håller politiken på en armlängds avstånd, jag har själv deltagit i ett första samtal med några rektorer och vårt utbildningskontor där man nu talar om att införa en politikvecka varje år i våra gymnasieskolor, det är ett steg i rätt riktning för att nå fler unga.
Jag tror att en annan stor anledningen till minskat valdeltagande bland folk, framför allt unga, är att politiken är alldeles för tråkig och otydlig för väljarna. Partiernas debatter i kommunfullmäktige sänds live på kommunens hemsida, men få, om ens några utanför politiken känner till det. Även de som vet om det hinner ofta tröttna innan något spännande händer då ett möte kan ta flera timmar och de intressanta punkterna ofta kommer på slutet av mötet.
I ett samhälle där folk skrollar på mobilen och den genomsnittliga mänskliga uppmärksamheten endast är 8,25 sekunder så måste politiken vara mer kreativ för att fånga människors uppmärksamhet.
Därför så föreslår Realistpartiet:
- Ta inspiration ifrån TV debatterna och skapa tydliga konfliktpunkter som visar väljarna skillnaden mellan partierna och dess ståndpunkter.
- Ange cirka tider för de heta debattpunkterna och lägg dessa tidigt på mötesagendan.
- Marknadsför debatterna via lokalpress och sociala medier, även på de plattformar som våra ungdomar vistas på, därmed blir debatterna mer tillgängliga för en bredare publik.
- Tydliggör vart man kan hitta livesändningen av fullmäktigemötet.
Dessa åtgärder skulle sannolikt lyfta intresset för politiken inte bara bland våra ungdomar, jag tror att intresset skulle öka i alla folk och åldersgrupper. Marknadsförda debatter skulle dessutom ställa högre krav på oss politiker då vi inför en större publik måste ta ansvar för de beslut som vi klubbar igenom.
Jag är övertygad om att detta skulle öka intresset och engagemanget i Södertälje och därmed även öka valdeltagandet i kommunvalet 2026.
Låt oss tydligare visa Södertäljeborna hur demokratin fungerar i vårt stadshus och vad man får för sin röst när vi debatterar de frågor som påverkar människors vardag och framtid.
Joakim Granberg
Realistpartiet, Södertäljes lokalparti