Debatt
🕝 3 minuter
"INSÄNDARE: Makt(S)pel i Östertäljefrågan"
Publicerad 11 oktober 2024 05:00
Uppdaterad 11 oktober 2024 05:00
Mats Siljebrand och Anna Syrjänen, KD. Foto: Privat/Södertälje kommun
Detta är en insändare. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

"Vi välkomnar naturligtvis aktörer som tror på Södertälje och vill investera här, men en utbyggnad måste alltid ske med rim och reson", skriver Kristdemokraternas Mats Siljebrand och Anna Syrjänen.

Majoriteten sitter med flera Svarte Petter på hand i spelet om Östertälje. Fullmäktiges markanvisning på 1 400 bostäder för Södra Fornhöjden gick stick i stäv med stadsbyggnadsnämndens rekommendationer och mörkläggningen timmar före beslutet väckte förvåning. Och nu är detaljplanen för höghuset i kvarteret Jägmästaren ute på samråd, där Kristdemokraterna som enda parti reserverat sig mot våningshöjden.

KD har följt planeringen för ”Östertälje, Södra Fornhöjden” i opposition, i majoritet och nu åter i opposition. Det känsliga naturområdet med svår topografi tänkt för bostäder gränsar dels till motorvägen, dels till småhusbebyggelsen på Kummelvägen. Ett förslag presenterades 2017 och efter samråd reviderades programmet.

Tydlig kritik mot kommunens planer på att bygga höghus med 1400 hyreslägenheter i Fornhöjden. Foto: Södertälje kommun

Vi ställde oss redan från början kritiska till planerna. Det resulterade i att exploateringen ovanför Kummelvägen utgick och att en skarp skrivelse från de dåvarande fyra majoritetspartierna levererades i anslutning till stadsbyggnadsnämndens beslut 2020. Här framgick bland annat att ”Exploatering öster om fornhöjden ska ta hänsyn till de höga naturvärdena och utgå från att skapa ett litet fysiskt avtryck. I det sammanhanget ska också en utveckling av delområde 1 föregås av en avvägning mellan volymer/höjder och utbredning.”

När planbeskedet för del av Östertälje 1:15 hanterades i stadsbyggnadsnämnden i början av 2024 gjordes ännu ett tillägg, som majoriteten tog fram tillsammans med KD och C. Här konstaterades ”att alla förtydliganden gäller fortfarande” och ”att detta formellt följer med i beslutet om planuppdrag”. 

Dessutom påtalades att frågor kring lägenhetssammansättning och upplåtelseformer behöver belysas. KD menade att en rimlig exploatering av Fornhöjden kan leda till ökad stabilitet och trygghet i stadsdelen och att invånarna får möjlighet att göra bostadskarriär.
Avslutningsvis betonades ”att de krav som ställs av nämnden vad gäller anpassning av våningshöjder/volymer, fysiska fotavtryck samt hänsyn till ett stort antal värden kommer att innebära utmaningar, som nämnden anser är riktiga. Utgångspunkten är att aldrig sträva efter en maximerad byggrätt på kvalitetens bekostnad.”

"Det var länge sedan ett mer tondövt dokument såg dagens ljus."

I februari låg ett markanvisningsavtal för Fornhöjden på fullmäktiges bord. Det var länge sedan ett mer tondövt dokument såg dagens ljus. I praktiken togs ingen som helst hänsyn till stadsbyggnadsnämndens alla medskick. Skrivningarna i tjänsteutlåtandet satte diskrepansen i blixtbelysning; ”Huvuddelen av byggrätterna avses överlåtas till exploatören och resterande byggrätter säljs till annan aktör efter att planen vunnit laga kraft, totalt cirka 1 400 bostäder i flerbostadshus.”

KD påtalade att förslaget på 1 400 bostäder rimmade synnerligen illa med stadsbyggnadsnämndens program och planbesked. Det gav byggherren falska förespeglingar om en mycket hög exploateringsgrad. Vi välkomnar naturligtvis aktörer som tror på Södertälje och vill investera här, men en utbyggnad måste alltid ske med rim och reson och inte påverka vare sig den egna stadsdelen eller angränsande bostadsområden negativt.

"Att Socialdemokraterna utövar åt sådan maktpolitik förvånar nog ingen, men att Moderaterna hemfaller åt detta är obegripligt."

Oppositionen drev igenom en minoritetåterremiss, i syfte att skapa harmoni mellan stadsbyggnadsnämndens beslut och exploateringens omfattning. Men döm av vår förvåning när förslaget i juni återkom i princip oförändrat. KD förespråkade förgäves en mer rimlig exploateringsgrad om maximalt 450 bostäder. Till råga på allt sekretessbelades de offentliga handlingarna strax före fullmäktiges sammanträde. Att Socialdemokraterna utövar åt sådan maktpolitik förvånar nog ingen, men att Moderaterna hemfaller åt detta är obegripligt.

Den senaste given i spelet om Östertälje är förslaget till detaljplan för kvarteret Jägmästaren 11. Här planeras ett flerfamiljshus med 150 lägenheter i 6 våningar. Vi talar om ett klassiskt äldre villasamhälle med lummiga trädgårdar, som kräver en exploatering med fingertoppskänsla. För att huskomplexet ska ha en chans att smälta in behöver höjden begränsas. Det sker enklast genom att den översta våningen slopas och att garaget ”grävs ned” istället för att förläggas i marknivå. Tyvärr blev vi ensamma om den uppfattningen när stadsbyggnadsnämnden nyligen sände ut planen på samråd.

Förtätning av såväl miljonprogramsområden som äldre stadsdelar måste ske med varsam hand. Utan sans och förnuft riskerar vi att stå med tomma lägenheter och att Södertäljebor väljer att flytta till grannkommuner med mer attraktiva boendemiljöer. 

Mats Siljebrand (KD)
2:e vice ordförande stadsbyggnadsnämnden

Anna Syrjänen (KD)
gruppledare, kommunfullmäktige

Läs även: "DEBATT: Förstör inte Östertälje villasamhälle"

Dela artikeln