Uppdaterad 22 april 2025 05:00

I Södertälje finns plats för 91 procent av invånarna – näst mest i hela Stockholms län – men antalet platser har ändå minskat något.
Intresset för skyddsrum har ökat kraftigt i Sverige sedan Rysslands invasion av Ukraina 2022. Men trots oron i omvärlden har inga nya skyddsrum tillkommit. Tvärtom har antalet minskat något, även i Södertälje kommun.
Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) finns i dag 785 skyddsrum i kommunen med sammanlagt drygt 93 800 platser, vilket motsvarar 91 procent av befolkningen. Det placerar Södertälje näst högst i länet när det gäller andel invånare med tillgång till skyddsrum – bara Solna ligger högre.
Samtidigt har sex skyddsrum försvunnit från MSB:s karta sedan mars 2022, bland annat på fastigheterna Uranus 6 och Hästen 1. Det innebär en minskning med cirka 300 platser i kommunen.

– Antalet skyddsrum varierar lite från år till år, om en fastighet byggs om plockar vi bort skyddsrummet från kartan, och när det har ersatts återkommer det, säger Anders Johannesson, chef för enheten för befolkningsskydd på MSB.
Inga nya skyddsrum på över 20 år
Sverige har inte byggt ett nytt skyddsrum sedan 2003, och i dag är skyddsrummen en kvarleva från kalla krigets dagar. De flesta ligger i så kallade skyddsrumsorter – tätorter där befolkningstäthet och viktiga funktioner motiverade utbyggnad av civilförsvar. Södertälje är en av dessa orter.
– Genom åren har det varit ett lågt intresse för det här, även från statsmakten, och vi har inventerat utifrån de medel som vi fått tilldelat. Därför har vi inte besökt alla och någon 100-procentig kontroll har vi inte kunnat göra. Däremot är de uppgifter vi har registrerade tillförlitliga, så vi har bra koll även om vi inte besökt alla. Nu har vi fått uppdrag att inventera samtliga skyddsrum. Vi har som mål att besöka 10 000 skyddsrum i år och sedan får vi kombinera det med brev till fastighetsägarna, säger Johannesson.
Han bekräftar att MSB påbörjat en nationell inventering, med målet att inspektera 10 000 skyddsrum under 2025. Myndigheten ser ofta små brister – som rostiga golvbrunnar eller dörrar som behöver smörjas – men sällan allvarliga skador.
Nykvarn i botten – bara 1 procent
Skillnaden mellan kommunerna i länet är stor. Solna har fler skyddsrumsplatser än invånare, medan Nykvarn ligger i andra änden med endast 1 procent av befolkningen täckt.
Ett förslag i utredningen Ett stärkt skydd för civilbefolkningen föreslog att 25–50 nya skyddsrum skulle byggas varje år. Men förslaget fanns inte med i det senaste försvarsbeslutet och framtiden för nybyggnation är osäker.
I dagsläget ligger fokus på att inventera och förbättra det skydd som redan finns.
– I utredningen ”Ett stärkt skydd för civilbefolkning” som kom i slutet av 2022 föreslår man att det ska byggas nya skyddsrum, mellan 25 och 50 per år. Det fanns dock inte med i senaste försvarsbeslutet, så vi vet inte om det kommer att bli så. I första hand ska vi inventera de skyddsrum som finns och det är ett stort jobb, säger Anders Johannesson.