🕝 2 minuter
Hyresvärdar vill se en kraftig höjning på hyresrätter
Publicerad 27 oktober 2022 15:20
Uppdaterad 27 oktober 2022 15:20

Foto: Pixnio.

Hyrorna i Stockholms län behöver höjas med hela 9,5 procent.

Det anser branschorganisation, Fastighetsägarna Stockholm, att det behövs för att hantera de kraftiga ränte- och förvaltningskostnaderna.

– Utvecklingen är dramatisk. De räntor som fastighetsägare lånar till har ökat med 200 till 300 procent och i vissa fall ännu mer. Samtidigt har priserna på det mesta som behövs i förvaltningen av hyresrätter dragit i väg rejält, säger Oskar Öholm, vd Fastighetsägarna Stockholm.

Enligt Fastighetsägarna behöver hyrorna höjas med 25 procent för att täcka kostnaderna, men yrkade inför de kommande förhandlingarna om 2023 års hyresjustering på en höjning på 9,5 procent.

– Kostnadsutvecklingen innebär en rejäl ekonomisk utmaning för många hyresvärdar, som dessutom ofta är småföretagare. De får inte på något sätt full kompensation om hyrorna justeras med 9,5 procent, men det blir en nivå där vi kan säkerställa att befintliga hyreslägenheter kan underhållas och nya kan byggas, säger Nathalie Brard, förhandlingschef, Fastighetsägarna Stockholm.

(Annonslänk)

Förhandlingarna berör uppemot 100 000 hushåll i Stockholms län, men nu får Fastighetsägarna Stockholm motbudet från Hyresgästföreningen på 2,4 procent.

– Det gör ont att lägga ett motbud på 2,4 procent men utifrån fastighetsägarnas ökade kostnader så hamnar vi där, säger Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen, till Hem&Hyra

Enligt Burstedt vill man vi se lägre hyror för de med kallhyra och de som har presumtionshyror. Samtidigt lyfter han fram att en höjning med 2,4 procent skulle vara den högsta höjningen i Stockholms län på tio år.

Fastighetsägarna Stockholm svarar med besked och menar att Hyresgästföreningen inte inser vad som händer i den svenska ekonomin.

– I en värld där kostnaderna för att förvalta hyresfastigheter stiger med 20-25 procent eller mer, skulle Hyresgästföreningens motbud, om det blev verklighet, utgöra ett stort hot mot hyresrättens framtid, skriver Nathalie Brard, Chef Fastighetsmarknad på Fastighetsägarna Stockholm, till Hem&Hyra.

Dela artikeln