Södertälje kommun, Nöje
🕝 1 minuter
Historiska villan återinvigs på Torekällberget
Publicerad 11 juni 2024 05:00
Uppdaterad 11 juni 2024 10:56
Foto: Alexander Isa

Efter mer än tre års stängning öppnar den historiska Holmbergska villan åter sina dörrar för allmänheten.

På torsdag, den 13 juni, klockan 14:00 återinvigs den anrika Holmbergska villan på Torekällberget. Villan, som är känd för sin pampiga matsal och charmiga veranda, har genomgått en omfattande renovering och flyttades 2021 för att ge plats åt en hiss i Handelsboden.

Holmbergska villan byggdes på Värdsholmen 1885 som sommarnöje för byggmästare Jöns Peter Holmberg och hans familj. Villan, designad av arkitekt Ernst Haegglund och inredd av teaterdekoratören Carl Grabow, är ett av de mest älskade husen på Torekällberget. Endast matsalen och verandan bevarades när byggnaden flyttades dit 1966.

Holmbergska villan på sin ursprungliga plats på Värdsholmen, med den staketomgärdade trädgården som har gångar och tallar och sluttar ner mot vattnet. I bakgrunden syns Maren och Södertälje stadskärna med S:ta Ragnhilds kyrka. Foto: Södertälje kommun

Inför återinvigningen har möblemanget i matsalen och verandan återställts till sin forna glans. I entréhallen finns nu dessutom en ny utställning som berättar historien om byggnaden, familjen Holmberg och badortsepoken.

På invigningsdagen kommer Kristina Svidén, intendent och kommunikatör på Torekällbergets museum i Södertälje, att finnas på plats, samt Eva Pedersen-Wallin (S), ordförande för kultur- och fritidsnämnden, som håller invigningstal. Besökarna får också njuta av musikframträdanden av Lästringe Låtar och El Sistema.

I samband med återinvigningen öppnas även en fotoutställning om badorten, producerad av Kulturhistoriska föreningen.

Dela artikeln