🕝 2 minuter
Historisk satsning på 881 miljarder kronor för att öka takten
Publicerad 6 juli 2022 07:00
Uppdaterad 6 juli 2022 10:43

Foto: Alex Ataseven.

Det är nu sex år sedan arbetet med slussen inleddes. Den planerades att stå klart 2019, men istället väntas projektet stå helt klart 2025 – nio år efter första spadtaget.

Tidigare i juni presenterar regeringen en historisk rekordsatsning på Sveriges infrastruktur för att öka takten och förra veckan meddelades att Peab får uppdraget att bygga klart Slussen.

– Nu gör regeringen den största infrastruktursatsningen någonsin. Fler kommer kunna ta tåget till jobbet, åka säkert på vägen och skicka gods med sjöfarten. Vi ställer om transportsystemet och driver på den gröna industriella revolutionen med investeringar i hela landet, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Arbetet med slussen i Södertälje stod helt stilla i över två års tid efter att byggnadsentreprenör Züblin och Sjöfartsverket avbröt samarbetet.

Arbetet tog fart igen i början på 2022 efter att Trafikverket tog över projektet från Sjöfartsverket som planerar att vara klara år 2025.

Sex år senare och flera miljarder kronor dyrare än beräknat.

Så kan nya området vid slussen se ut i framtiden. Bild/Illustration: Sweco.

Det nya beslutet om en ny nationell plan för transportinfrastrukturen i Sverige omfattar en investering på 881 miljarder kronor. Detta för att öka takten i utvecklingen av Sveriges infrastruktur, slussen i Södertälje inkluderat.

I den nya planen har regeringen även implementerat en skärpt kostnadskontroll för att kraftfullt, och på ett systematiskt sätt, arbeta med kostnadsreducerande åtgärder.

Regeringen följer noga, i nära dialog med Trafikverket, myndighetens arbete, och avser också att återkomma med ett uppdrag till en myndighet som ska granska och följa kostnadskontrollarbetet.”, skriver regeringen.

I den första kalkylen skulle slussbyggt kosta 1,9 miljarder kronor, istället väntades kostnaderna stiga upp till 3,8 miljarder kronor när projektet står klart.

Vad slutnotan hamnar på återstår dock att se, men den gångna veckan tecknades ett nytt avtal mellan Trafikverket och Peab värt 1,5 miljarder svenska kronor.

– För oss som samhällsbyggare är det spännande att få bygga om och förbättra slussen i Södertälje, sade Carl Johan Söderberg, regionchef på Peab i ett pressmedddelande.

Dela artikeln