🕝 2 minuter
Helen Shabo: "Winerdals nedvärderande kvinnosyn hör inte hemma i stadshuset"
Publicerad 8 november 2022 15:43
Uppdaterad 2 maj 2024 11:05
Foto: Södertälje kommun.
Detta är en kommenterande text. Analyserna och åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Jag tror inte någon har missat anklagelserna som riktats mot David Winderdal, Kristdemokraternas tidigare gruppledare.

Han är numera känd för att vara anmäld för sexuellt ofredande. Bra bedrift Winerdal, du har överträffat dig själv denna gång. 

Men det är tydligen inget nytt beteende. Kommunstyrelsens ordförande, Boel Godner (S), har i media framfört att Winerdal har ett förflutet i opassande och olämpligt beteende gentemot kvinnor redan 2019. 

Detta är allvarligt, inte bara för Winderdal, utan för dig också, fru ordförande. 

Det uppstår så många frågetecken. Hur kommer det sig att detta inte uppdagats tidigare? Hur kommer det sig att Winerdal fått sitta kvar i kommunfullmäktige med ett förflutet kring opassande beteende mot kvinnliga kollegor? 

Handlar det om egen vinning för styrande majoriteten? Isåfall till ett väldigt högt pris – bristande respekt för kvinnor.

I stället för att faktiskt sätta stopp för Winerdal 2019, valde Godner att inte ta anklagelser på allvar och istället fortsätta samarbetet med David Winerdal. Märkligt.

Att föra lättvindiga samtal med Winerdal räcker inte. Nu har tydligen flera kvinnor drabbats till följd av att tidigare åtgärder inte vidtogs. Två kvinnor har utsatts varav en som tagit modet till sig och anmält honom. 

Jag blir förbluffad av att en kvinnlig representant som sitter i en sådan position inte gjorde mycket mer.

Vid klassiska anklagelser brukar det lyda att den anklagade avgår och nämner något i likt med; ”Avgår för att fokusera på andra intressen”.  Men inte här, här skyddas Winerdal av sina kvinnliga kollegor med deras tystnad.

David Winerdal är polisanmäld för sexuellt opassande beteende.

Kring dramat som uppstod i samband med att Winerdal fick avgå som gruppledare har Robert Halef, Kristdemokraterna ordförande, dragits ner genom att anklagas för utpressning mot Winerdal. Jag anser är det en pajkastning i sitt esse och fokusförflyttning när det hela handlade om Winerdals beteende.

Halef har framfört att ärendet kring Winerdal gällde ett personärende, och inte ett politiskt utspel som det påståtts. Enligt Halef var Godner informerad om anklagelserna mot Winerdal, men trots detta ignorerade Boel Godner informationen. Istället tystades allt ner och ett nytt samarbete inleddes där man väljer att samregera med Winerdal – trots att KD själva tagit avstånd från Winerdals beteende.

Godner riktade ljuset på att KD istället gjorde fel i att sparka Winerdal och menade att det hela handlade om politiskt utspel. Fel ljus kastades. 

Godner ignorerade informationen som framkom 2019 och tre år senare gör hon det igen.

Frågan jag ställer mig, hur många fler kvinnor i stadshuset har utsatts för Winerdals nedvärderande kvinnosyn och hans opassande beteende. Och har Godner tystat ner fler opassande och olämpliga situationer i stadshuset?

Som kvinna själv känner mig inte bara otrygg, men även en skam att en kvinna tillåtit detta få fortgå. Sedan 2019.

Dela artikeln