Södertälje kommun
🕝 2 minuter
Helen Shabo: "Julbelysningen lyser upp vintermörkret"
Publicerad 12 december 2022 16:54
Uppdaterad 2 maj 2024 10:55
Foto: Södertälje City
Detta är en kommenterande text. Analyserna och åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Julen är min favorit högtid. Den är mysig, varm och kärleksfull. Jag är inte särskilt förtjust i hetsen kring klapphandlandet, men detta är vad människan förstorat upp. Idén bakom att handla julklappar är att visa sin omtanke, inte för att tävla i den som får den största, dyraste och bästa klappen.

Visst är det härligt med julbord och maten som hör till, men många familjer särskilt idag lider av ekonomiska svårigheter, vilket blir extra anmärkningsvärt under högtider som jul. Särskilt påtagligt blir det för ensamstående föräldrar som inte kan ge sitt barn en förträfflig jul. Men vad är det ens? I mitt huvud är en förträfflig jul, att få spendera tid med mina nära och kära utan krav och förpliktelser. Då lever jag mitt bästa liv.

Allra mysigast under jultiden är all dekoration, härliga färger och belysning som lyser upp det eviga mörkret. Allra bäst är det för att det lyser upp årets mörkaste månad. Julgranen som får flytta in, snögubbe, tomte och all annan dekoration. Älskar. Himla underbart. Vissa slår på stort och pyntar varje vrå i boendet, medan andra fokuserar på något enkelt. Oavsett, är det en mysig tid och gör det enklare att behöva vara inomhus, när man har granen som lyser upp vardagsrummet och inger värme som inget annat kan under tider som dessa.

Södertälje slår på stort och har ordnat fint med julbelysningen inför årets finaste högtid. Vi firar Jesus födelse under juletid och vill gärna få lite julefrid bort från allt oönskat som pågått.

Ljusdekoration vid stadsparken. Foto: Södertälje City.

Skottlossning efter skottlossning, ena offret efter den andra faller ner död till marken och lämnar människor i sorg. Ett stort tomrum. Paniksituation som skapar kaos i omgivningen. Idag mer än någonsin behöver vi ljuset. Vi behöver julens ljus för att kunna känna ett hopp om en bättre morgondag.

Även med ljuset behöver vi dividera huruvida det är värt det eller inte. Värt de extra kronorna som det kommer att kosta i slutet på månaden när elräkningen trillar in brevlådan. Hur ska familjer klara sig denna kalla vinter när elpriser är som högst, reaktorer ska renoveras, och hotet med så dyra fakturor att folk inte vet hur de ska göra. Tragiskt, men det är verkligheten vi lever i idag. Effekten av krig, utan ett krig.

Lidande finns, har funnits och kommer att finnas i framtiden. Oavsett vad vi gör kommer det inte försvinna helt. Vissa lidanden behövs för att kunna skapa en förändring. Tyvärr. Det vi gör för att skapa en bra vardag är allt vi lever för. Vi lever på solskenshistorierna.

Södertälje har satsat rätt i år, i synnerhet med all lidelse och mörker som fallit över staden. Ljuset visar alltid vägen mot en bättre morgondag. Följ ljuset som Södertälje tänder under årets mörkaste tid.

Läs även: – Södertälje City väcker liv i staden – ”Positiv energi”

Dela artikeln