Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Södertälje City väcker liv i staden – ”Positiv energi”

Ljuspromenad

Foto: Södertälje City.

Led-lampor i form av hjärtan, djur och vacker belysning som lyser upp träd och fastigheter pryder vårt stadskärna. Nu är den populära vinterbelysningen och ljuspromenaden tillbaka i Södertälje.

Den uppskattade vinterbelysningen som arrangeras av Södertälje City, i samarbete med kommunen och lokala fastighetsbolag, väcker liv i staden och har blivit populärare för varje år som passerar. Tillsammans samverkar aktörerna för ett ökat välmående, trygghet och en attraktiv stadskärna under de mörkare månaderna.

– Vinterbelysningen är ett resultat av god samverkan. Vi ökar ambitionen varje år och arbetar strukturerat med att tillföra nya installationer och platser som man kan upptäcka och beskåda som Södertäljebo eller besökare. Det är viktigt att man får en positiv energi när man vistas i stadskärnan, säger Aljoša Lagumdžija, VD Södertälje City.

Lunabron. Foto: Södertälje City

Allt från stora djur i stadsparken, lysande kärlekstunneln vid Marenbron, ljusfontän i centrum och även nya inslag för i år så som Södertäljekringlor på lyktstolparna, isbjörnsfamilj vid ångfartyget Ejdern samt ett magiskt träd tillsammans med lysande halvklot i Turingelunden. Det är några av de sevärdheter som vinterbelysningen erbjuder.

Inslagen stärker och ökar även Södertäljes attraktion som en destination och är ett resultat av ett långt sammarbeta mellan aktörerna.

– Det började redan för 12 år sedan med att handlarna i City kontaktade oss för att se om det fanns möjlighet att få mer julbelysning i centrum eftersom det då inte fanns så mycket. Tillsammans tittade vi på vad som skulle kunna göras och vad vi kunde få upp om vi gjorde det tillsammans. Så numera jobbar vi i ett team där också ett elbolag och en montör ingår. Detta samarbete är nyckeln till att vi varje år får fram så bra vinterbelysning och julbelysning, säger Tomas Lindgren, parkingenjör på Samhällsbyggnadskontoret, Södertälje Kommun

Belysningen monterades i veckan och på Södertäljes Citys hemsida kan ljuspromenadskartan laddas ner som går att ta del av fram till den 9 januari.

Läs även – Södertälje kan utses till ”Årets Stadskärna 2023”

Stadsparken. Foto: Södertälje City.

Turingelunden. Foto: Södertälje City.

Isbjörnar vid Ejdern. Foto: Södertälje City.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 december 2022 20:28
Senast uppdaterad: 8 december 2022 21:07

Tonåringar misshandlade inne i livsmedelsbutik

Polis

Foto: Alexander Isa

På tisdagsförmiddagen slog mataffären Ica Jätten larm om en pågående misshandel inne butiken. Två tonårspojkar attackerades av flera män.

Det var klockan 09:45 som tumult uppstod i matbutiken på Erikshällsgatan i Västergård. Inne i butiken, framför flera ögonvittnen, jagades en ung man av flera män och slogs ner till golvet.

– Varor och inredning välts omkull när flera unga män springer in i en matbutik på Erikshällsgatan och misshandlar en tonårspojke med sparkar och slag, skriver polisen på sin hemsida.

Efter attacken sprang gärningsmännen från platsen och kort därefter hittades ytterligare en tonårspojke som också hade blivit misshandlad inne i matbutiken.

Polis som tillkallades till platsen utreder händelsen mot de båda tonåringarna som grov misshandel, men enligt polisens uppgifter var pojkarna inte i behov av vård. Ingen personalen ska heller kommit till skada i samband med incident inne i Ica Jätten på tisdagsförmiddagen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 mars 2023 13:41
Senast uppdaterad: 21 mars 2023 13:41

Södertäljekillarna invalda i rikstäckande ungdomsråd

34791D09-F0ED-4A4A-998C-6276C05FA84B

George Sarkes, George Asaad och Emilio Sarkis. Pressbild: Susanne Kronholm

Tre ungdomar från Södertälje, George Sarkes, George Asaad och Emilio Sarkis tar plats i Kulturrådets nybildade ungdomsråd. Tillsammans med flera andra ska de fokusera på flerspråkighet och modersmål.

Ungdomsrådet som inledningsvis består av nio niodeklassare från tre olika skolor i Stockholms län, Södertälje, Järva och Tensta och har handplockats av läsambassadören Nioosha Shams.

Nioosha Shams är Sveriges sjätte läsambassadör, den yngsta hittills, och hennes uppdrag är att inspirera barn och unga till läsning och verka för att alla, oavsett bakgrund, ska ha lika möjlighet att nå litteraturen och bli läsare.

Tillsammans med nio ungdomar kommer hon att undersöka vad unga själva ser som meningsfullt i läsande och skrivande samt hur relationen till modersmål påverkar en som människa.

Övre raden från vänster: Nioosha Shams, Fatima Mehawes, Jeanette Bashir, Akila Mah, Emilio Sarkis, Nasteeho Shegow. Nedre raden från vänster: Rebo Mahmod, George Asaad, Nevin Berwari, George Sarkes. Pressbild: Susanne Kronholm

– För mig är det viktigt att synliggöra ungdomarna och deras röster och låta dem ta plats. Tillsammans ska vi delta på riksdagsmöte, mässor, poddar och prata om vikten av att synas också i litteraturen, oavsett bakgrund, säger Nioosha Shams.

Ungdomsrådet träffas en gång i månaden och kommer att arbeta med att öka ungas intresse för läsning genom bland annat event och kunskapsutveckling. Uppdraget som läsambassadör inkluderar att inspirera och agera förebild för barn och unga, med målet att alla ska ha lika möjlighet att nå litteraturen oavsett bakgrund.

Det nya ungdomsrådet inkluderar representanter från sju olika språk – arabiska, somaliska, kurdiska, malajiska, finska, pataniska, turkiska och assyriska/syrianska.

Läs även – Marlen Eskander utsedd till ledamot för Statens kulturråd

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 mars 2023 04:00
Senast uppdaterad: 21 mars 2023 12:01

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors