🕝 1 minuter
Här får unga möjligheten att förverkliga sina drömmar
Publicerad 29 december 2022 06:00
Uppdaterad 2 maj 2024 11:28

Arkivbild.

I Nykvarn har det uppmärksammats att kommunen investerat pengar för att ge möjlighet till ungdomar mellan 15-25 år att ansöka om ett bidrag för att kunna satsa på eget intresse. Som till exempelvis, musik, film, teater, idrott, konst eller e-sport. Något som Lt var först med att rapportera.

Fredrik Ljungestig, som är fritid- och kulturskolechef i Nykvarns kommun, berättar att det är en kommunal satsning för att stimulera unga att genomföra sina idéer och drömmar.

När de ansöker om idépengen, som kan bli upp till 5000 kronor, så tilldelas de även en fadder som dels ska hjälpa dem att uppnå sina drömmar, men också dels för att hjälpa till att rapportera hur utläggen sett ut. Då det är en kommunal insats vill de ha en utförlig beskrivning på hur pengarna spenderats.

Insatsen låter toppen, och rätt i tid. Imponerade att Nykvarns kommun, Södertäljes grannkommun, ser till att ungdomar får möjligheten att leva ut sina drömmar. En dröm som besannas leder till hopp om en positiv framtid. Detta är en bra väg in i rätt riktning. Vi kan bara visa genom handling, vilket detta äntligen är. En handling i att faktiskt ge något till ungdomarna, i stället för att bara peka med hela handen åt vilken riktning de ska, eller vad de behöver göra och vad som är i deras makt och inte.

Åter till idépengen. 5000 kronor till ungdomar för att de ska försöka uppnå sina drömmar, med hjälp av en stödperson som kommunen tilldelar. Otroligt bra. Inte nog med pengarna, men även vägledning av en trygg och vuxen person. Kanske kan detta få spridning bland våra unga vuxna till att tro att kommunen vill de väl och vill satsa på dem. Komma ifrån ”fuck aina”-fasen i livet, till att bidra till vårt samhälle i framtiden.

Fredrik Ljungestig, fritidschefen, detta gjorde du riktigt bra. Bra insats, bra initiativ, bra hoppingivande utmärkelse till de vi vill påverka som mest.

Idépengen går att ansöka om redan vid årsskiftet. Håll utkik.

Dela artikeln