🕝 2 minuter
"Halverade restider" - Historisk satsning inom kollektivtrafiken
Publicerad 28 augusti 2022 18:41
Uppdaterad 28 augusti 2022 18:41

Bild: Södertälje kommun.

Ett nytt avtal har signerats mellan Södertälje kommun, Region Stockholm och Nordens största kollektivtrafikföretag Nobina för att skapa framtidens kollektivtrafik i Södertälje.

Avtalet innebär bland annat, förbättrad arbetspendling till och från Södertälje, halverade restider, tätare bussturer och en elbuss som får en helt ny linje med en i egen fil.

Det var under torsdagen som Boel Godner (S), Södertäljes kommunalråd, och Kristoffer Tamsons (M) trafikregionråd, tillsammans skrev en avsiktsförklaring på parken vid centralstationen.

–  Detta är en historisk satsning på nya elbussar och nya expressbussar till Södertälje redan i vinter. En satsning som möjliggör halverad restid för en stor del av Södertäljeborna och en satsning som möjliggörs av att regionen, kommunen, och bussoperatören nu tagit i hand på att utveckla framtidens kollektivtrafik tillsammans, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL i ett pressmeddelande.

Den nya satsningen, med bland annat bland nya elbussar och nya expressbussar, ska leda till en förbättrad arbetspendling till och från Södertälje. Satsningen inbär även kortare restider med buss inom kommunen för resenärerna och en utvecklad landsbygdstrafik.

Ny satsningen inom kollektivtrafiken som bland annat innebär halverade restider och tätare bussturer. Foto: Alex Ataseven.

Målet på sikt är att det egna bilåkandet ska minska, utveckla landsbygdstrafiken och busslinjenätet inom samt till och från Södertälje, samt att Södertälje ska ha en snabb och attraktiv stadsbusstrafik.

– Det är bra för Södertälje om fler åker kollektivt och biltrafiken minskar. Det här är ett led i att göra det enklare och snabbare att till exempel ta sig till och från sitt arbete med buss, säger Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

De närmaste åren kommer följande ske enligt Södertälje kommun:

  • Vi inför nya snabbussar i city, så kallad BRT-linje (Bus Rapid Transit System), som halverar restiden mellan Södertälje syd och Geneta/Ronna. Trafikstart årsskiftet 2022/2023.
  • Vi kommer också påbörja elektrifieringen av stadstrafiken i Södertälje med helt elektriska BRT-bussar. 
  • Vi inför en ny direktbuss som förenklar arbetspendling mellan Södertälje och Liljeholmen med anslutningar till viktiga arbetsplatser. Trafikstart årsskiftet 2022/2023.
  • Geneta/Ronna kommer att trafikeras med tre olika busslinjer med olika anslutningar i Södertälje stadskärna. Det leder till ökad turtäthet och tillgänglighet samtidigt som restiden minskar kraftigt.

 – Framtidens kollektivtrafik i Södertälje är inte bara ett ambitiöst namn utan snarast en modell för hur vi tillsammans med SL och Södertälje kommun ska gå från ord till handling. Där vi med ny teknik, stadsplanering, infrastruktur och kollektivtrafik kan bidra till ett hållbart växande Södertälje, säger Martin Pagrotsky, VD på Nobina Sverige.  

Dela artikeln