Uppdaterad 31 juli 2024 08:00
Södertälje kommun och polisen erbjuder stöd till vuxna som vill lämna kriminella gäng. - Alla i teamet har sekretess, säger Gunilla Lindstedt, områdeschef för Vuxen, Socialkontoret.
För att motverka brottsligheten arbetar polis och Södertälje kommun tillsammans på flera fronter. Ett av de viktigaste verktygen är kommunens avhopparverksamhet, som erbjuder stöd till vuxna som vill lämna kriminella gäng eller ett kriminellt liv.
Kommunen samarbetar med olika myndigheter och samhällsaktörer för att ge den som vill hoppa av den hjälp som behövs. Stödet anpassas efter individens specifika behov och kan omfatta hjälp med sysselsättning, ekonomi, skulder, hälsa och behandling.
-Teamet som jobbar med avhopparverksamhet har stor erfarenhet av frågan och alla i teamet har sekretess, säger Gunilla Lindstedt, områdeschef för Vuxen, Socialkontoret.
Varje person som ansöker om hjälp får kontakt med en avhopparsamordnare, även kallad lots, som hjälper till att koordinera insatserna. Ibland kan det innebära att personen behöver flytta från Södertälje för att säkerställa sin trygghet. För att stödet ska vara effektivt krävs ett samtycke från individen att häva sekretessen mellan myndigheter.
Joseph var gängkriminell när han fick frågan: Du vet väl att du kan hoppa av? Han tog steget och upptäckte att livet är fullt av överraskningar och godhet.
– De jag minst anade skulle hjälpa mig, myndigheterna, har räddat mitt liv. Säga vad man vill om myndigheter men de finns där med en hjälpande hand. En sak är väldigt viktig: Ha alltid en rak och ärlig dialog med dem, så kommer du aldrig hamna i trubbel. Deras plan är vattentät och i slutet av dagen så vet de vad de talar om. Men det är tuffa stunder att gå igenom och de första två åren är kritiska, säger en tidigare gängkriminell, som fick hjälp av lämna kriminaliteten bakom sig.
Så går processen till:
För att få stöd från avhopparteamet måste individen vara folkbokförd i Södertälje kommun. Stödet riktar sig till två grupper:
- Avhoppare: Personer över 18 år som vill lämna kriminaliteten och har en hotbild som kan kräva en flytt från Stockholms län.
- Sociala insatsgruppen (SIG): För personer över 20 år som vill lämna kriminaliteten men inte har en hotbild som kräver flytt.
Även anhöriga eller vänner som är oroliga för någon kan kontakta avhopparteamet för råd och stöd.
När en person kontaktar avhopparteamet kallar polisen och socialtjänsten till ett möte för att diskutera motivationen och hotbilden. Om förutsättningarna är rätta, inleds en utredning och planering av nästa steg.
För att få stöd måste personen:
- Uppfylla myndigheternas definition av en avhoppare, vilket innebär att de har valt att lämna organiserad brottslighet och behöver samhällets stöd och skydd.
- Vara motiverad att leva ett vanligt liv på lång sikt och bryta med det kriminella livet.
- Tillåta myndigheterna att samarbeta om deras fall.
- Skriva under och följa ett formulär med regler under hela avhoppartiden.
Om dessa villkor är uppfyllda och inga andra hinder finns, kan avhoppsprocessen påbörjas.