🕝 2 minuter
Fyra misstänkt för mutbrott - Nu har rättegången avslutats
Publicerad 5 april 2023 08:00
Uppdaterad 4 april 2023 22:23

Foto: Alexander Isa.

Nu har den uppmärksammade rättegången mot fyra personer, som står misstänka för mutbrott, avslutats. En av de misstänkta frikändes i ett annat mutbrottsärende i mars.

Under måndagen inleddes rättegången mot fyra personer där tre företagare i Södertälje misstänkts för att ha mutat en tjänsteman. Tjänstemannen, som är högt uppsatt inom kommunen, greps i juni efter misstankar om mutbrott och har sedan dess varit avstängd från sitt arbete.

En av de misstänkta, en företagare som tidigare figurerat i media, åtalades i annat mål där han anklagades för att ha mutat en läkare från Östermalm i Stockholm. Han och en person till misstänktes för att ha mutat till sig det dopningsklassade testosteronpreparatet Nebido – utan att läkaren gjorde några medicinska utredningar innan. Men bägge friades då tingsrätten bland annat menade att det inte hade visats att förutsättningarna för mutbrott hade uppfyllts.

Under måndagen inleddes den andra rättegången där åklagaren framförde bevisning mot fyra män i form av chattloggar mellan tjänstemannen, två mäklare och företagaren som friades i mars.

Enligt åklagaren ska tjänstemannen tagit mutor från de misstänkta männen i form av padeltider och padelrack. Ett racket som vara ett skadat exemplar och som inte användes och därför gavs bort – vilket också visades upp under rättegången.

I en annan åtalspunkt ska sonens klubblag fått sponsring med 10.000 kronor. Enligt en av de åtalade männnen ska de under perioden sponsrat flera ungdomsverksamheter, samt att den påpekade sponsringen ska ha gjorts av en annan kollega.

Annonslänk

Gällande padeltiderna, som inträffade mellan hösten 2019 till sommaren 2021 och hade ett värde av cirka 19.000 kronor, ska tjänstemannen inte ha uppfattat det som muta. Enligt tjänstemannen har han inte spelat för totalbeloppet och att de gånger han spelat har det varit med hans minderårige son – som även jobbade på padelhallen under den aktuella tiden och menar att det var därför han spelade gratis.

Enligt åklagare, Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption, ska företagarnas baktanke bland annat varit att få köpa kommunal mark. Vid ett tillfälle hade en av de misstänkta möte med tjänstemannen och stadsbyggnadsnämndens ordförande, men fick då ett nej till planer om ett byggprojekt i Södertälje.

Gällande misstankarna om mutbrott framförde tjänstemannen under rättegången att han inte tar några beslut som rör myndigheter, avtal eller granskningar, utan det görs av andra personer längre upp i kedjan. För att beslut om att sälja kommunal mark ska tas krävs det att det går åtta länkar upp till kommunstyrelsen och fullmäktige. Hans position innebär att denne kontaktas av personer som vill etablera sig i Södertälje, men besluten om etableringar tas inte av honom själv.

Enligt tjänstemannens advokat, Jacob Lindgren, nekar han till anklageserna som riktas mot honom.

– Han har inte tagit emot någonting som haft någon koppling inte ens till honom överhuvudtaget. När det har varit mot honom så har det inte varit i egenskap av tjänsteman, säger advokaten Lindgren till SVT.

Rättegången har nu avslutats och dom väntas falla den 14 april. Åklagaren yrkar på villkorlig dom för tjänstemannen samt dagsböter för samtliga tre företagare.

Läs även: Misstanke om mutbrott – Fyra personer åtalas

Alegos EL

Annonslänk

Dela artikeln