Företag i fokus:

Annons

SENASTE NYTT: Två företagare frias från mutbrott

tingsrätt

Arkivbild.

Den 27 februari inleddes rättegången mot två företagare som stått misstänkta för att ha mutat en läkare. Idag kom domen mot de misstänkta männen – båda frias i tingsrätten.

I slutet av februari stod två företagare från Södertälje inför rätta i en mutskandal som involverade en läkare från Östermalm i Stockholm. De åtalades för att ha mutat läkaren för att få det dopningsklassade testosteronpreparatet Nebido utan att läkaren hade gjort några medicinska utredningar på dem innan.

De hade enligt WhatsApp konversationer betalat läkaren 8 000 kronor via swish.

Under rättegången berättade en av företagarna att han tidigare sökt hjälp av flera läkare, den åtalade inkluderat, då han under en lång period känt sig dålig på grund av sitt testosteronvärde. Efter att ha fått läkemedlet vände hans välmående till det bättre. Under rättegången ställde han sig kritisk till att han åtalades för mutbrott och syftade på att han behövde läkemedlet för sitt välbefinnande.

Åklagaren yrkade på att de båda företagarna skulle dömas till minst 110 dagsböter, men idag beslutade tingsrätten att fria dem båda från misstankarna helt. Tingsrätten menar bland annat att åklagaren inte hade visade att förutsättningarna för mutbrott hade uppfyllts, samt att det inte hade bevisats att läkaren hade skrivit ut medlen på uppdrag av Region Stockholm, som åklagaren dels syftade på.

Stockholmsläkaren frias i denna punkt för tagande av muta, men står misstänkt i andra ärenden. När polisen gjorde ett tillslaget mot Östermalmsläkarens klinik hittades en miljon kronor i kontanter och enligt Region Stockholm har läkaren även brustit i sin redovisning. Över 50 procent av de 5000 förskrivningar var felaktigt redovisade och inom kort väntas en närmare utredning mot läkaren att inledas.

Den ena företagaren som friades för mutbrott idag står fortfarande åtalad för andra brott, bland annat att ha mutat en tjänsteman i Södertälje.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 mars 2023 15:51
Senast uppdaterad: 21 mars 2023 15:59

Ny tidtabell för SL presenterad – förändringar för Södertälje

Tåg Pendel

Foto: Alexander Isa

SL lanserar en ny tidtabell från och med den 10 december, som innebär några förändringar, särskilt för busslinjer med parallellgående trafik. Vissa busslinjer kommer att dras in helt och andra får glesare trafik.

För Södertälje med omnejd innebär den nya tidtabellen bland annat att busslinje 785, som går mellan Södertälje centrum och Mörkö, ersätts av anropsstyrd kollektivtrafik – så kallad ”Mörkötrafik” – där resenärer bokar resa i förväg. Detta testas under ett år från och med den 1 december.  

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Vad gäller pendeltågen får linje 41 mellan Uppsala/Märsta och Södertälje minskat utbud under vardagar i mellantrafiken mellan Märsta och Tumba.

Dessutom kommer förstärkningslinje 44 mellan Kalhäll och Tumba inte att gå. Orsaken till förändringarna är ökade kostnader samtidigt som resandet har minskat.  

Tidtabellen kommer att gälla fram till den 21 juni då sommartidtabellen tar vid.

Skribent: Lucas T.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 08:30
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:35

Södertäljebo krävs på över 300.000 kronor

Kronofogden

Foto: Alexander Isa

En man från Södertälje står inför betalningskrav efter att ha mottagit 325 000 kronor i felaktigt utbetald ersättning från Försäkringskassan. Nu har ärendet eskalerat till Kronofogden för indrivning av skulden.

I Södertälje har en man blivit skyldig Försäkringskassan en betydande summa pengar. Mannen har inte återbetalat 325 000 kronor som han felaktigt fått i ersättning från myndigheten. För att återkräva dessa pengar har Försäkringskassan nu vänt sig till Kronofogden.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Kronofogden har skickat ett betalningsföreläggande till mannen, vilket är det första steget i processen för att återkräva skulden.

Om mannen väljer att betala tillbaka skulden, kommer Försäkringskassan att dra tillbaka sin ansökan om betalningsföreläggande. Mannen har också möjlighet att bestrida skulden. Om så sker, måste Försäkringskassan överväga att ta ärendet vidare till domstol för att få skulden juridiskt fastställd.

Om skulden inte betalas eller bestrids, kommer Kronofogden att fastställa skulden och inleda processen för att driva in den. Denna händelseutveckling understryker vikten av korrekt hantering av offentliga medel och de konsekvenser som kan uppstå vid felaktiga utbetalningar.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:34

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors