🕝 2 minuter
Förvarade sprängmedel och vapen - Frikänns i tingsrätten
Publicerad 27 juli 2022 09:41
Uppdaterad 27 juli 2022 11:21

Foto/Bild: Polisens förundersökning / Alex Ataseven.

En 51-årig man häktades och åtalades i november 2021, misstänkt för att ha ordnat en lägenhet till kriminella där de förvarade vapen, sprängmedel och droger.

Nu frias han helt i Södertälje tingsrätt som menar att mannen inte medverkat till den brottslighet som åklagaren åtalat honom för.

Det var i november förra året som polisen stoppade och visiterade en 24-årig man som är känd av polisen sedan tidigare. Vid visitationen upptäcktes polisen inget misstänksamt och släppte honom vidare, men polisen släppte inte sina misstankar där.

Istället valde polisen att genomsöka skogspartiet som 24-åringen befann sig i strax innan han stoppades för visitation. I skogspartiet hittades nycklar till en lägenhet där polisen gjorde ett stort fynd.

I lägenheten fann polisen två halvautomatiska pistoler, en helautomatisk automatkarbin med tillhörande magasin och ammunition, drygt 2,5 kilo kokain, fem dynamitstavar och fyra elsprängkapslar.

Lägenheten kopplades till en 51-åriga man som polisen i förundersökning menar att han hyrt lägenheten till kriminella som en förvaringsplats.

Vapen och droger förvarnades i lägenheten. Bilder: Polisens förundersökning.

I förhör berättar den 50-åriga mannen att han varit ovetande om vad som funnits i lägenheten. Det fanns dock inga uppgifter om att han ska haft tillgång till lägenheten genom innehav av nycklar eller liknande framgår det i tingsrättens beslut.

Enligt mannen själv ska han enbart förmedlat lägenheten vidare till en bekant, förstahandskontrakt var skriven på en annan, en 53-årig man som inte misstänkts för något brott.

I beslutet pekar tingsrätten på polisens tekniker som säkrade spår i form av DNA och fingeravtryck i lägenheten från ett flertal personer.

Utav dessa är fyra personer kända till namn. Ingen av dessa har hörts under förundersökningen. Det är möjligt att någon av dessa hade kunnat kasta ljus över skuldfrågan.”, skriver Södertälje tingsrätt i beslutet.

Enligt tingsrätten finns det ingen direkt bevisning som kopplar honom till upptäckten i lägenheten.

Den 20 juli föregående vecka frikänndes 51-åringen och släpptes ut från häktet där han suttit sedan november 2021.

Dela artikeln