🕝 1 minuter
Förhöjda halter av kemikalier upptäckta i fisk
Publicerad 19 juni 2023 10:30
Uppdaterad 19 juni 2023 01:23

Foto: Pexels.

Undersökningar av fisk visar från sjön Uttran innehåller förhöjda halter av PFAS, per- och polyfluorerade alkylsubstanser eller högfluorerade ämnen. Nu har flera kommuner, inklusive Södertälje kommun tagit fram tillfälliga kostråd för egenfångad fisk.

PFAS är ett samlingsnamn för mer än 4700 industriellt framställda kemikalier och hittas i aborre från sjön uttrar. Nu går Livsmedelsverket ut med en varning. Enligt Livsmedelsverket rekommenderas barn, ammande och gravida, samt de som planerar att bli gravida, att inte äta egenfångad fisk från sjön oftare än två-tre gånger per år.

– Undersökningar av PFAS-ämnen i fisk från flera sjöar runtom i länet de senaste åren visar att halter av ämnet PFOS ofta ligger över gränsvärdet för sjöar och vattendrag. Halterna av de fyra vanligaste PFAS-ämnena ligger ibland över de nya gränsvärdena för fisk till försäljning, säger Jonas Hagström från Länsstyrelsen i Stockholms län.

För övriga vuxna rekommenderas en konsumtion av egenfångad fisk en gång per månad. Termen ”egenfångad” innefattar fisk som man själv har fångat eller som har fångats av en annan privatperson. Det är viktigt att följa dessa tillfälliga rekommendationer för att minimera exponeringen för PFAS i fiskkonsumtionen.

(Annonslänk)

Dela artikeln