🕝 2 minuter
Flyr efter dödsskjutningen - Nu väcks åtal mot två män
Publicerad 10 maj 2023 05:16
Uppdaterad 10 maj 2023 05:16

Läsarbild

I fjol sköts en 19-årig person till döds och en 16-årig pojke skadades svårt i Saltskog i Södertälje. Nu har åklagaren under tisdagen väckt åtal mot två män för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök den 6 oktober 2022.

– Jag bedömer att dessa brott är en del av en konflikt mellan olika grupper inom den kriminella nätverksmiljön i Södertälje, säger kammaråklagare Mikael Carlsson i ett pressmeddelande.

Nu väcks åtal mot två personer efter dödsskjutningen i Saltskog den 6 oktober 2022. Strax efter 18:00-tiden körde en svart moped in i ett bostadsområde, varpå en av männen på mopeden klev av och avlossade flera skott mot flera personer med vad som misstänks vara ett automatvapen. Två unga män träffades, varav en 19-åring avled omedelbart och en 16-åring fördes med allvarliga skador till sjukhuset.

Enligt ett ögonvittne försökte flera personer undkomma skottlossningen. En person gömde sig bakom ett elskåp innan han kunde fly in genom en av portarna, precis som många andra gjorde.

En vän till den avlidna 19-åringen berättade i förhör att han inte var kriminell utan hade planerat att utbilda sig till civilingenjör. Vissa dagar stannade han inne och pluggade hela dagen, men den aktuella dagen befann han sig på fel plats vid fel tillfälle.

– Han var väldigt skötsam, säger vännen till 19-åringen.

Stort polispådrag efter dödsskjutningen i Saltskog i oktober 2022. Läsarbild

Efter skottlossningen flydde gärningsmännen från platsen, men den svarta mopeden hittades kort därefter på Prästgårdsvägen i Geneta. Strax efter det grep polisen två män med kopplingar till mopeden.

När männen greps i oktober häktades de misstänkta för mord och mordförsök, men rubriceringen ändrades i åtalet som väcktes under tisdagen. Enligt åklagaren hävdas det att de misstänkta männen hanterade flyktfordonet, elsparkcyklar och kläder som användes av gärningsmännen vid skjutningen.

De misstänkta personerna åtalas inte för att ha utfört själva skjutningen i Saltskog, då det framgår av telefonanalysen att en av männen inte befann sig på platsen vid dödsskjutningen. Istället åtalas båda männen för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök genom att äga mopeden.

De misstänkta personerna åtalas inte för att ha utfört själva skjutningen i Saltskog, då det framgår att en av männen, enligt telefonanalys, inte befann sig i Saltskog i samband med dödsskjutningen. Däremot kopplas båda männen till mopeden och åtalas istället för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök.

– Det finns ingen bevisning som pekar mot att de som nu åtalas kört mopeden och utfört gärningen, säger åklagaren Mikael Carlsson till SVT.

Rättegången mot männen inledes den 22 maj och hålls i Attunda tingsrätt.

(Annonslänk)

Dela artikeln