🕝 1 minuter
Flera kommunanställda i Södertälje har avskedats
Publicerad 4 april 2023 07:00
Uppdaterad 3 april 2023 23:29

Arkivbild.

I mars anmäldes Södertälje kommun till JO, Justitieombudsmannen, av en privatperson som kommunen försöker avskeda. Nu framkommer uppgifter om att flera kommunanställda har skilts från sina anställningar.

Insatsen gällande omfattande bakgrunds­kontroller av tusentals kommunanställda anställda, som kommunstyrelsens ordförande Boel Godner och Elof Hansjons (S) presenterade i en debattartikeln i SvD, har trappats upp.

En insats som JO-anmälts av blanda annat experten Staffan Olsson som är kritisk till kommunen för att hämta integritetskänsliga uppgifter om enskilda personer.

I mars anmäldes Södertälje kommun på nytt till Justitieombudsmannen som även kopplat in facket i ärendet. Detta efter att Södertälje kommun försöker sparka en anställd efter en genomförd bakgrundskontroll. Den utsatta personen framförde att bakgrundskontrollen genomfördes utan samtycke, samt att GDPR-rättigheten kränktes.

Nu framkommer det nya uppgifter om att två personer avskedats som kommunanställda i Södertälje. Den ena personen är anställd på Omsorgskontoret och den andra vid Utbildningskontoret, men vad som ligger till grund för beslutet och om det är kopplat till kommunens bakgrundskontroller är i nuläget oklart.

Dela artikeln